A leggyakoribb házinyúl-betegségek és megelőzésük

Noha a házinyúlnál csak néhány betegség fordulhat elő (a kutyákkal és macskákkal összehasonlítva), magától értetődik, hogy a jó egészségi állapot megőrzése a cél. Fertőző betegségek azok, amelyeket betegségokozó csírák (vírusok, baktériumok, paraziták, gombák) okoznak és az állatok körében terjednek.

A fertőző betegségek terjedhetnek a megfertőzött állattal való közvetlen (érintkezve a bőrrel, vizelettel és ürülékkel stb..) vagy közvetett érintkezéssel. A terjesztés közvetett formáját sem szabad alábecsülni, mivel a fertőzés érkezhet takarmányon, ivóvízen, almon, valamint tenyésztési segédanyagokon vagy a tenyésztő ruházatán keresztül.

A házinyulak leggyakoribb fertőző betegségei

Leggyakrabban az alább ismertetett betegségek fordulnak elő:

Nyúl pestis (RHD, VHD, nyulak vérzéses vérmérgezése)

A nyulak gyors lefolyású vírusos betegsége, amely gyorsan terjed, magas morbiditás és mortalitás jellemzi. A továbbadás közvetlen vagy közvetett. A tenyésztőktől jövő szokásos leírás szerint a nyúl gyors, a fulladás jeleit mutató pusztulása, miközben az orrából nem megalvadt vér folyhat. Boncoláskor a szervvérzést a májban végbement domináns kóros elváltozással detektálják. 2017-ben a Cseh Köztársaságban a betegség új formáját, az ún. RHDV2-t diagnosztizálták. Gyógymód nem létezik.

Hatékony megelőzés a védőoltás a vakcinagyártó rendszerének megfelelően. A tenyésztés gyakorlatában bebizonyosodott a tenyésznyulak oltási gyakorisága évente kétszer.

Nyúl pestis esetén gyakran beszámolnak hirtelen halálról

Ábra 1: – Nyúl pestis esetén gyakran beszámolnak hirtelen halálról 

Mixomatózis

Gyors lefolyású, vírusos megbetegedés, amely tipikusan patológiás változásokat idéz elő a bőrön és magas lázzal jár. Az átvitel közvetlen vagy közvetett (elsősorban vérszívó rovarok révén). Néhány nappal a fertőzés után később jelentkeznek a betegség általános tünetei, amelyeket később az ún. mixómák kialakulása kísér a nyulak bőrén, különösen a fejükön. A betegség előfordulása a ragadozó rovarok kulminálásához kapcsolódik. A közelmúltban a Cseh Köztársaság kevésbé nyilvánvaló klinikai tünetekkel szembesültünk, amikor az egyedek nagyobb része képes felépülni, ám megmaradnak rajtuk a mixóma hegek. Gyógykezelést nem hajtanak végre.

Hatékony megelőzés a védőoltás a vakcinagyártó rendszerének megfelelően. A tenyésztés gyakorlatában bebizonyosodott a tenyésznyulak oltási gyakorisága évente kétszer.

Encefalitozoonózis

Egysejtű penészek (microsporidiumok) Encephalitozoon cuniculiáltal okozott megbetegedés. A Cseh Köztársaságban ezt a betegséget a közelmúltban gyakrabban diagnosztizálták, különösen házikedvenc nyúl esetében. Általánosságban kimutatták, hogy a kórokozót a nyulak jelentős része viszonylag hosszú ideig hordozta - nyilvánvaló patológiás tünet nélkül. A betegség klinikai tünetei elsősorban a stresszhez és a szervezet nagyobb megterheléséhez kapcsolódnak (pl. nyári hőmérsékletek, szélsőséges fagyok, kimerültség, betegség utáni gyógyulás, terhesség és kölykök nevelése stb.). A fő klinikai tünet a fej oldalra fordítása (ami szabálytalan mozgást eredményez, a végfázisban pedig a mozgás nem lehetséges) és a vesék megbetegedése. Gyógymód létezik, azonban hosszadalmas és bizonytalan, különösen ha a terápiához későn kezdenek hozzá.

Neurológiai tünetek encefalitozoonózis esetén

2. ábra: Neurológiai tünetek encefalitozoonózis esetén

Kokcidiózis

Ez egy parazita betegség, amelyet a bél kokcidia okoz – egysejtű paraziták az Eimeria családból. A fejlődési szakaszok a széklet bevétele révén továbbítódnak. A fertőzés szempontjából kritikus életkor 5-7 hét. A beteg kölyöknyulak apatikusak, hajlott hátúak, kiszáradtak, fogazott a hátuk és csikorgatják a fogukat. A kokcidiózist a betegség kezdeti fázisában lehet gyógyítani, előrehaladott fázisban a prognózis nem kedvező. Megelőzés a helyes táplálkozás és a jó higiénia fenntartása a környezetben.

Otoakaiázis

Nyúlláz okozta parazita betegség (Psoroptes cuniculi), amelyet a fül és a külső hallócsatorna crustitise és súlyos viszketése jellemez. Közvetlenül és közvetve is terjed. Kezelhető a megfelelő parazitaellenes szerekkel.

Cheiletielózis

Ragadozó által okozott parazita betegség Cheyletiella parazitovorax, melynek során pikkelyes bőrgyulladás jön létre a háton és a faron. A modern tudományos publikációk a ragadozót inkább kommenzálisnak tekintik, míg elburjánzása és parazitizmusa akkor fordul elő, amikor a szervezet le van gyengülve. Közvetlenül és közvetve is terjed. Általában a betegség valószínűbb az idősebb nyulaknál. A gyógymód hasonló, mint az otoakaiázisnál.

Nyúl szifilisz

Bakteriális, krónikus megbetegedés, amelyet spirochéta Treponema cuniculi okoz, aminek tipikus következményei a kérgesedő módosulások a bőrön és a nemi szervek nyálkahártyáin, majd a fejen és a fülben is. A betegség folyamata elhúzódó, a klinikai tünetek csak a fertőzés után 2 hónappal fordulhatnak elő (többnyire közvetlenül a közösüléskor, más átviteli lehetőségek nem bizonyítottak). A betegség gyógyítható injekcióval adagolt antibiotikumok segítségével. A megelőzés a nyulak egészségének ellenőrzése párosodás előtt.

Nyúl rhinitis

Bakteriális megbetegedés változatos formájú lefolyással túlnyomórészt légúti problémákkal. Alapvetőnek tartják a baktériumok hatását Pasteurella multocida (pasteurelózis), ugyanakkor szinte mindig más baktériumok kóros hatása is hozzájárul ehhez az állapothoz. Ezek közül a fajok közül sok természetesen tölti ki a nyúl légutait, de csak akkor, ha a szervezet legyengül (magasabb ammóniakoncentráció a levegőben, magasabb páratartalom, túlzsúfolt nyúlketrec, vegyes nyúlcsoportok különböző fajtákból stb.). Egyéb tünet lehet tályogok kialakulása a bőrben vagy a belső szervekben. A betegség közvetlenül és közvetve is terjed. Cseppfertőzéssel azonban csak rövid távolságra terjed (egy konkrét tenyészetben). Gyógymód létezik, de nagyon komplikált.

Betegség diagnózisa és gyógyítása

Diagnózis felállítása és a beteg nyulak gyógyítása állatorvosi kompetenciába tartozik.

A betegségek fenti leírásából következik, hogy a nyulak számos betegségét a nyulak elhelyezésére, etetésére és kezelésére vonatkozó nem megfelelő gyakorlatok idézik elő vagy súlyosbítják. Ezért a nyulak jó egészségének megtartása komplex megközelítést igényel, ún. megelőző orvoslást, amikor a tenyésztőnek gondoskodnia kell a táplálkozás, a zootechnika és zoohigiénia optimális szintjéről, rendszeres állatorvosi ellátással. Ezzel a megközelítéssel elérhető a nyulak kiválasztott betegségeinek megelőzése.

Egészséges nyúl

Ábra 3: Egészséges nyúl