A nyár és a nyulak, avagy hogy lehet elkerülni a hő miatti stresszt?

Az idei évben átélünk néhány nagyon párás napot. A magas hőmérséklet nem tesz jót tenyésztett nyulainknak és hőstressz éri őket. Számos ajánlás van arra vonatkozóan, hogyan lehet megszüntetni ezt a negatív állapotot és megőrizni az állatok jó egészségét.

A felnőtt, egészséges nyúl számára a hőmérsékleti minimum 15 – 17oC között van. A nyúl tehát nagyobb problémák nélkül képes saját testhőmérsékletét szabályozni olyan közegben, ahol a levegő hőmérséklete nagyjából 5 és 22oC között van.. Magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten elengedhetetlen, hogy hőszabályozó mechanizmusokat alkalmazzanak a nyúl hűtésére (melegebb környezetben) vagy felmelegítésére (hűvösebb környezetben). Természetes életstratégiája okán a nyúl sokkal jobban képes tolerálni az alacsonyabb hőmérsékleteket, mint a magasabb hőmérsékleteket. Tekintettel arra, hogy a nyúl nem tud hatékonyan izzadni, a nyári időszakban korlátozott lehetőségei vannak a hőszabályozás terén. A kisállatok tenyésztési tapasztalatai alapján a hő okozta stressz hatásainak kiküszöbölésére az alábbi példákat ajánljuk.

  • A nyúlketrec elhelyezése

A kültéri nyúlketrecet tanácsos lehetőleg állandóan árnyékos helyre felállítani) pl. nagy fa alá, kinyúló tető alá, stb.). Ha az adott tenyésztési és térbeli feltételek lehetővé teszik, a nyúlketrecek elülső részét Kelet, vagy inkább Dél-Kelet felé nézve állítsuk be! Így a nyulakat csak enyhe reggeli napfény éri majd. Talán a leginkább ideális a nagy levegőkiterjedésű régi tanyasi épületek (magtárak) hasznosítása, ahol nem reménytelen a viszonylag változatlan mikroklíma fenntartása.

  • Szigetelőanyag a nyulak óljának tetőzetében

A kültéri nyúlház építésekor nem szabad megfeledkezni a nyúlház fedele és a felső ketrec teteje közötti szigetelőanyag használatának fontosságáról. Bizonyította alkalmasságát az alapos gondossággal installált üvegvatta vagy az elég vastag polisztirol réteg. Ezzel csökkentjük a tetőn (sajnos, gyakran csak fémtetőn, amely gyorsan átmelegszik) keresztül a ketrec terébe bejutó hő mennyiségét.

  • A szilárd padlózatú ketrecek gyakoribb tisztítása

A ketrecekben szilárd padlózaton elhelyezett alom esetén fokozatosan felgyűlik a használt alom. A ketrecek kevésbé gyakori tisztítása esetén a nyári időszakban előfordul az alom anyagának önmelegedése, így a nyulat nem csak a levegőből, hanem az alulról is jövő hő fenyegeti. Ezért célszerű nyáron gyakrabban (hetente 1x) kitisztítani a ketreceket. A nyulak így nagyobb tisztaságban lesznek (főleg a világosabb szőrszínű fajták).

  • Reprodukciós nyugalom

A vemhes nyulak és a szülés után levő nyulak metabolizmusa magasabb szintű, ennélfogva érzékenyebbek (nemcsak) a termikus stresszre. Ezért ilyenkor az egyik ajánlás a nyulak párosításának korlátozása. Emellett, a nyári időszakban a nyulak természetes úton kevésbé esnek teherbe.

  • Az ún. pihenőhelyek telepítése

Az ún. pihenőhelyek a hőstressz kiváló és olcsó megakadályozásának tekinthetők. Kb. 15 - 25 cm (a fajtától függően) széles lemezekről van szó, amelyeket a ketrec hátsó részében nagyjából 20 cm-rel a föld felett helyezik el. A nyulak szívesen használják pihenésre és hogy lehűljenek. A pihenőhelyek lehetnek szilárdak vagy perforáltak.

  • A levegő párásítása

A levegő hőmérséklete és páratartalma szétválaszthatatlanul összetartozik és együttesen hatnak. Forró nyári napokon, amikor a levegő páratartalma alacsonyabb (kb. 40 - 50 %) bizonyítottan segít a terület alapos belocsolása a nyúlház előtt, 2x vagy 3x naponta. A párolgó víznek hűsítő hatása van.