Hogyan kell táplálni a fürjet?

Az elmúlt évtizedben a japán fürj mutatta a baromfiak közül a legnagyobb növekedést a kisgazdaságok tenyésztői körében. Az elterjedés okai között láthatjuk a korlátozott térbeli körülmények között termelt fürjtojások növekvő népszerűségét, gyors fejlődését egészen a tojás lerakásáig és a táplálás bizonyosan csekély mértékét.

A japán fürjek gyorsan nőnek és már 6 hetes korukban nemileg érettek. A tojó típusok évente több, mint 300 tojást tojnak, melyek átlagos súlya 10 - 11 g. A fürj relatív hasznossága magasabb, mint a tyúk relatív hasznossága, ezért a fürj táplálékigénye is magasabb, mint a tojóké. Ha tehát sikert akarunk elérni, nem igazán ideális dolog improvizálni. Régebben sok tenyésztő használt pulykáknak szánt tápokat, ezek azonban éppen struktúrájuknál fogva nem felelnek meg. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak speciális táplálékkeverékek a fürjek számára is.

A felneveléshez (legfeljebb 6 hetes korig) alkalmas a nitrogéntartalmú anyagok körülbelül 24% -át tartalmazó takarmánykeverék. Saját palettánkról a Fürj Mini keveréket ajánljuk. A tojástermelés érdekében a fürjeknél a 7. hétről át kell térni a kb. 19% nitrogént tartalmazó keverékre. Ehhez a fázishoz használja Fürj Gold keveréket! Ha az állatokat túl hizlalták, a búzacsontból kis százalékban búzakorcsát hozzá lehet adni a táplálékadaghoz.

A fürjek hizlalása mindössze 6 - 7 hétig tart. Ebből a célból szintén a Fürj Mini tápot is használjuk, amelyet a végső hizlalási fázisban (kb. 1 - 1,5 héttel a levágás előtt) 20% kukoricahulladékkal lehet kiegészíteni.

* Vannak már speciálisan tenyésztett húsadó fajták, amelyek súlya körülbelül 0,5 kg.