Mi szükséges a házinyúl tenyésztéséhez

Bármely kategóriájú nyúl sikeres tenyésztéséhez alapvető tenyésztési eszközök és felszerelések szükségesek. A speciális igények megfelelnek a gazdálkodás céljainak, pl. részvétel kiállításokon, hústermelés, háziállat-tenyésztés stb. A tenyésztési kellékeket fel lehet osztani a nyulak elhelyezésére és az etetés technológiájára vonatkozó igényeket kielégítőkre. A leggyakoribb igények a következők. A spektrum mindig a tulajdonos tapasztalatától és lehetőségeitől függ.

Szilárd takarmány adagolása

Szilárd takarmány (keverék) beadagolásához legalkalmasabbak a nehéz adagolók (pl. kerámia, kő, speciális anyagokból levő stb.). A fő szempont, ahogy a nyúl ne tudja felborítani a súlyával, és így ne szennyeződhessen az adagolóedény. A korábban előnyben részesített kétrészes adagolók csak szilárd takarmányok egyidejű benyújtására alkalmasak (pl. fiatal utódok esetében - több táplálkozási hely), de nem alkalmasak a szilárd takarmány és a víz egyidejű benyújtására (a víz és a takarmány gyors keresztszennyeződése miatt). Nagyjából havonta egyszer tanácsos a tálalóedényeket kitisztítani és lemosni. Csak tökéletes kiszáradása után használjuk újra.

Szilárd takarmány

Jászlak - ömlesztett takarmány

A széna/szalma jászol alkalmas, de nem feltétlenül szükséges kellék. Jelenleg több típusú jászol létezik. Nagyon népszerűek a szabadtéri tele tartályok, amelyeket a ketrecen kívülről lógatnak le, és beleteszik a száraz, ömlesztett takarmányt. A zárt rendszernek köszönhetően a széna nem pazarolódik el, és nem romlik el a külső környezetben. A klasszikus drótozott jászol használható, de ügyelnünk kell arra, hogy a nyúl ne tudjon bejutni és beragadni benne.

Szénát és szalmát lehet a pihenőhelyen is adagolni. Nagyon jó higiénia, a ketrec rendszeres tisztítása és kimért széna adag esetén a széna elhelyezhető a ketrec padlójára.

ömlesztett takarmány

Víz

A vizet tálakból vagy itatókból lehet biztosítani. A víztartóknak meg kell felelniük az általános kritériumoknak - lásd fentebb. A nyulak természetes vízfelületről származó itatása számukra a legtermészetesebb, de a tálak napi tisztítást igényelnek, mivel a nyulak takarmánnyal, ürülékkel, almukkal vagy vizelettel szennyezik őket. Azok az itatók, amelyek hosszabb ideig fenntartják a jobb vízhigiéniát, népszerűvé váltak. Ilyen esetben mindig kiválasztjuk a megfelelő mellbimbó-itatók megfelelő űrtartalmát, kb. 0,5–1 liter között. Az itatókat rendszeresen meg kell tisztítani az algáktól, és ellenőrizni kell a mellbimbó-mechanizmust.

Beépített pihenőhelyek

A pihenőállványok egyszerű szerkezeti elemek, amelyek növelik a ketrec tenyésztési alapterületét. A nyulak szívesen használják és pihennek is rajtuk. A fából készült egyszerű és olcsó pihenőhelyek bizonyultak a legjobbnak.

Kefék és fésűk a szőrhöz

Normál szőrű nyúlfajtáknál elegendő (a vedlési időszakon kívül) a rendszertelen fésülés. A vedlés idején tanácsos a régi szőrt kifésülni legalább hetente egyszer. A hosszúszőrű fajtákat (angórák, törpe rókanyulak stb.) szükséges naponta fésülni, hogy ne filcesedjen be a gyapjuk.

A nyulak fésülésére keféket és fésűket használunk, amelyek kutyáknál és macskáknál már bizonyítottak. A keféknek erőseknek kell lenniük, vastag, puha fém sörtékkel. A fésűk legjobban fém fejjel működnek. A nyulak vedlése idején fokozzuk a fésülés intenzitását.

Alapvető gyógyszerkészlet

Javasoljuk, hogy hirtelen felmerülő igény esetére rendelkezzen alapvető orvosi felszereléssel. Ide tartoznak mindenekelőtt a fecskendők, a kötszer, géz, emberi szemcsepp oldat, bőrfertőtlenítő oldat (spray).