Sertések

ÖKOLÓGIAI TARTÁSBAN TENYÉSZTETT SERTÉSFAJTÁK

24.augusztus 2021

2020 decemberében az országban ötvenhárom sertéstelep követett biogazdálkodási rendszert. Többségük feketelábú sertéseket tenyészt, melyek 1992 óta genetikai erőforrásnak minősülnek. A hasonlóképpen szívós és igénytelen göndör szőrű magyar mangalica is egyre népszerűbb fajta tenyésztőink körében.

A SERTÉSEK APAI FAJTÁI ÉS SZINTETIKUS VONALAK

25.május 2021

A Cseh Köztársaságban a tenyésztők apai fajtákkal (ezeket jelenleg főként a fehér apai, a Duroc és a Pietrain képviseli), beleértve azok szintetikus vonalait is (SL 34, SL 38, SL 48, esetleg SL 68), valamint anyai sertésfajtákkal dolgoznak.

A CSEH KÖZTÁRSASÁGBAN TENYÉSZTETT SERTÉSEK ANYAI FAJTÁI

18.május 2021

A kereskedelmi sertéstenyésztés egyaránt alkalmaz olyan fajtákat, amelyek szaporodási paramétereikkel és anyai tulajdonságaikkal tűnnek ki, valamint olyan fajtákat, amelyek jó növekedési képességet, ellenálló képességet és jó húsminőséget adnak át utódaiknak. A Sertéstenyésztők Szövetsége hibridizációs programjának keretében a tenyésztők anyai fajtákkal (a cseh fehér nemes és a cseh Landrace fajta) és apai fajtákkal dolgoznak.

Sertéshizlalás

07.augusztus 2020

A sertések jó egészségének elérése érdekében alapvető fontosságú, hogy a takarmányadag elsősorban szemestakarmányon alapuljon. Ezek kiválasztását nem csak a tenyésztő lehetőségei korlátozzák, hanem a gazdálkodás választott alternatívája is. Például az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint a takarmány-adag változatos összetételén túl a biogazdálkodási módban termelt takarmányok használatára helyezik a hangsúlyt.

Kültéri sertéstenyésztés

07.augusztus 2020

A szabadon tartott gazdálkodástól a sertések fokozatosan zárt istállókba költöztek, amelyek a kereskedelmi gazdaságokban kifinomult istállózó kapacitássá fejlődtek, a technológiát nem csak az automatizált takarmányozási és öntözési rendszerekben, hanem a stabil környezet kezelésében is alkalmazva, A boldog állatoktól származó egészséges termékek iránti kereslettel összefüggésben azonban az ökológiai gazdálkodás tendenciái már régóta uralkodnak Európában, és így a sertéstenyésztés is reneszánszát éli.

Sertéstenyésztés

26.április 2020 Közzétéve: Energys hobby team

A sertések már nagyon régóta társai az embernek. Egyes források szerint már az időszámításunk előtti 9. Évezredben a húsáért kezdték tenyészteni, amikor háziasították. A szabad tartásból a sertések fokozatosan zárt istállókba költöztek. Hogyan működik a tenyésztési rutin a sertéstenyésztésben?