Tojótyúk

Tyúkok tenyésztésének módjai

06.július 2024

A házi tyúk a legfontosabb haszonállatok közé tartozik, amelyek tojás és hús formájában hoz hasznot. Jelenleg egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állatok életkörülményeire, ún. welfare. Ennek az a következménye, hogy a tenyésztők kezdenek a tojótyúkok tartásának változására felkészülni. A következő cikkben az alkalmazott istállózási rendszerek egyszerű összefoglalását olvashatják.

TYÚK ÉS A TOJÁS

19.február 2024

Az utóbbi években egyre inkább növekszik a tojótyúkok házi körülmények közötti tenyésztésének népszerűsége. Ezt a trendet több tényező is befolyásolhatja. Ezek egyike minden bizonnyal a minőségi élelmiszerek iránti érdeklődés, a fenntarthatóbb életvitel iránti igyekezet és az emberek nagyobb függetlenség iránti vágya. A tojótyúkok házi környezetben való tenyésztése a tulajdonosok számára azt is lehetővé teszik, hogy ellenőrizni tudják az állatok életkörülményeit és az etetésüknél a tápok minőségét. Sok ember számára fontos tudni, milyen tápot kapnak az állataik és a saját felügyeletük alatt megtermelt élelmiszereket helyezik előnybe. Ebben a cikkben a tojótyúkokra, a tojásra és a tojások minőségére fogjuk figyelmünket összpontosítani.

tyúkfajták

26.október 2022

A tyúkok a világ legnépesebb madárfaja, 26 milliárd tenyésztett egyeddel. Nem meglepő módon több csoportba vannak sorolva, különböző szempontok szerint. Melyik a leggyakoribb felosztás, és mely tyúkfajtákat kellene feltétlenül ismernie?

A TYÚKOK ÉLETÉRŐL, AVAGY MEDDIG ÉLNEK A TYÚKOK?

03.október 2022

Ha valaki csirkéket tart, elgondolkodhat, hogy vajon meddig él valójában egy tyúk. Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre. Mindig több tényezőtől függ - egyes tényezőket befolyásolhatunk, másokat sajnos nem. Hogyan járulhat hozzá tyúkjai hosszú életéhez, és milyen egy baromfi élete?

Madártetűatkák (tyúkatkák) kezelése

17.június 2022

Tyúkjai egészségének megóvása a tenyésztés egyik legfontosabb teendője. Ha állománya hiányt szenved valamiben, vagy egészségi problémával küzd, az meg fog mutatkozni a tojásmennyiség csökkenésében vagy a viselkedés megváltozásában. Az egyik ilyen helyzet a madártetűatka-fertőzés. Miként azonosíthatja, és űzheti ki ezt a parazitát tollas barátai életéből?

Mely tyúkfajták a legalkalmasabbak kezdők számára?

06.május 2022

A tyúkok a világ legnépesebb madárfaja, így nem meglepő, hogy nehezen tudja kiválasztani az ideális fajtát hátsó udvarába. Minden tyúkfajtának kissé más feltételekre van szüksége – és sajnos a kezdő tenyésztő gyakran pont ezeket nem képes biztosítani, ha rosszul választ. Akkor miként válasszon helyesen és felelősen?

ATKÁSAK VAGY TETVESEK CSIRKÉI?

25.április 2022

Ha hiszi, ha nem, minden tyúktartó életében legalább egyszer átéli azt a kétségbeesést, hogy atkát vagy tetűt talál tyúkjain. Ha önnel is előfordult ez a sajnálatos esemény, ne csüggedjen. Mit tegyen a betolakodókkal, vagy – még jobb megoldásként – hogyan tartsa őket távol a tyúkóltól?

KOTLÁS ÉS A KOTLÁS BEFEJZÉSE

08.március 2021

A kotlás a tojótyúk szervezetének természetes szaporodási folyamata, amely a következő generációt hivatott világra hozni, tojni is ezért tojnak a tyúkok. Mindezt a hormonok szabályozzák, és számos tényező befolyásolja. A kotló tyúkok azonban nem tojnak, és egy (több héten át tartó) kotlás több tucat tojás elvesztését jelenti a gazdának.

Tyúktenyésztés

27.november 2020 Közzétéve: Dušan Barlík In memoriam

Napjainkban mindazok, akiknek erre legalább minimális lehetőségük van, igyekeznek saját növényi és állati eredetű élelmiszerek előállításával hozzájárulni az egészségesebb étrendjükhöz. Az állati eredetű élelmiszerek esetében leggyakrabban saját termelésünkből származó tojásokról van szó. Itt azonban felmerül a kérdés: Hogyan?

Nedves vagy granulált tápot kapjon-e a tojó?

18.december 2018

A piacon több keverékszerkezet létezik és mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A következő szövegben ehhez magyarázatot fűzünk és csak Önön múlik, hogy a granulált vagy a nedves tápot választja-e és hogy melyik fog jobban megfelelni Önnek.