LÁTOGATÁS A NYÚLTENYÉSZTŐ ČADIL ÚRNÁL

„Nem kell aggódnom a betegségek miatt, és különböző gyógykészítményeket keresnem” - mondta Čadil úr, aki szintén tenyésztő. Ez számos tenyésztő számára fő kérdés, amelyre a De Heus társaság választ ad ajánlatában. Čadil úr tapasztalatai a De Heus takarmányokkal azt bizonyítják, hogy nem szükséges hozzáadni a vízhez vagy a keverékhez kiegészítő kokcidiosztatikumokat. A De Heus granulátumok ugyanis már tartalmazzák a megfelelő kokcidiosztatikumokat.

1. MIÓTA FOGLALKOZIK TENYÉSZTÉSSEL

13 évesen kezdtem nyulakat tenyészteni, és már 52 éve bejegyzett tenyésztő vagyok. A szervezetben csak tizenegyen vagyunk aktívak, nyugdíjas korúak vagyunk, és nincs köztünk fiatal. Galambokat is tenyésztek, tagja vagyok a koburgi pacsirták és a római óriásgalambok klubjának.

2. MILYEN FAJTÁVAL KEZDTE, ÉS MOST MILYEN FAJTÁI VANNAK?

Csincsillák és morva kék nyulak tenyésztésével kezdtem. Továbbra is folytatom, vannak még színes törpenyulaim, fehér kékszemű és pirosszemű nyulaim. A galambházakban koburgi pacsirtákat, benešovi kék galambokat, morva galambokat és modenai galambokat tenyésztek.

3. MI JELLEMZŐ AZ ADOTT FAJRA? NEHÉZ A TENYÉSZTÉSE?

A nyúltenyésztésében nincs semmi különleges. Csak az fontos, hogy a kiállított állatok rendelkezzenek a fajta jellemző jegyeivel, a kívánt súllyal, színnel és szőrszerkezettel.

 

A  koburgi pacsirták esetében ez pont fordítva van, náluk leginkább a súlyt és a termetet figyelik. Az egyes változatoknál (összesen 3 van - pontyszínű, csíkmentes és csíkos) a rajzolatot, a csíkok színét és a repülőtollak sötét színét veszik figyelembe. Néha nehéz találni olyan egyedeket, amelyek mindezt teljesítik, alkalmasak a szaporításra, és a tenyésztés során generációról generációra örökítik ezeket a tipikus tulajdonságokat.

4. MILYEN DÍJAKAT NYERT? ÉS MELYIKET TARTJA A LEGTÖBBRE?

Ezeket a díjakat tartom a legtöbbre: Nemzetközi bajnok az 1986-os brnói INTERTAU nemzetközi galambkiállításon, Európa bajnok az ausztriai Welsben tartott kiállításon. A klubversenyeken számos bajnoki címet és díjat nyertem a nemzeti kiállításokon.

5. MILYEN FAJTÁT AJÁNLANA A KEZDŐ TENYÉSZTŐK SZÁMÁRA?

Ajánlom a modenai galambot, a nyulak közül a csincsillát, vagy a morva kék nyulat.

6. MENNYIRE ELÉGEDETT AZ ENERGYS HOBBY TAKARMÁNYOKKAL? MIÓTA ETETI EZEKET?

Már abban az időben vásároltam takarmányt a nyulaknak, tojóknak, brojlereknek és galamboknak, amikor még működött a Běstovicei Mezőgazdasági Szolgáltató. 2009 óta, amikor a De Heus a.s. megvásárolta ezt a vállalatot, problémát jelentett a takarmány házhozszállítása, ami hamarosan megoldódott Jaroš, Skolil, David és Fix urak segítségével.

Az Energys Hobby márkájú takarmánnyal nagyon elégedett vagyok, nemcsak én, hanem szervezetünk többi tenyésztői is. Én személy szerint Nyúl Champion, Nyúl Klasszik, Nyúl Gold Forte, Tojó Klasszik, Brojler Mini Forte, Brojler Midi Forte termékeket vásárolok, a galamboknak pedig Galamb Premium granulátumot. A legjobb tapasztalataim ezekkel vannak.

 

A De Heus társaság takarmányai esetében azt értékelem, hogy a nyulaknak nem kell hozzáadnom a vízhez vagy a takarmánykeverékhez további kokcidiózis elleni gyógyszereket, mert már tartalmazzák a szemcsék. Ennek köszönhetően nem kell aggódnom a betegségek miatt és nem kell különböző gyógyszereket keresnem. Egy időben próbálkoztam az OVATOR takarmányaival is Németországból, de nem volt az igazi, nem nagyon védték a nyulakat a betegségekkel szemben.

7. HOGYAN ADJA A NYULAKNAK A NAPI ADAGOT? KEVERI A GRANULÁTUMOT MÁS GABOBAFÉLÉKKEL, ILLETVE MILYEN ARÁNYBAN?

A kisnyulakat csak granulátummal etetem, a kifejlett nyulaknak granulátum, árpa és zab keverékét adom. A pihenő fázisban a takarmányt 1 rész árpa és zab + 3 rész granulátum arányban keverem. A vemhes anyáknál az 1:2 arányt alkalmazom. A takarmány becsült mennyisége 80 g/db/nap.

8.

Igen, amikor még volt NDK, részt vettünk külföldi kiállításokon. Olyan tenyészpéldányokat vásároltunk ott, amelyek nem voltak rokonok. Mivel a megvásárolt állatok szállításához a határon kiviteli engedélyt kellett kérni a Mezőgazdasági Minisztériumtól, és még vámnyilatkozatot is ki kellett tölteni arról, hogy mi mindent szállítunk, a megvásárolt galambokat és nyulakat néhányszor átcsempésztük a határon. Különböző módokon rejtettük el az autó réseiben, az ülések alatt és a pótkerékbe, hogy ne látszódjanak, és reméltük, hogy a határon nem veszik észre. Ez aztán adrenalin volt, és elég sok stresszes helyzetet átéltünk.

 

Emlékszem, hogy egyszer nyulakat hoztunk át, és én nyulat írtam a vámáru-nyilatkozatba. A határon megálltunk, és a vámtiszt az ellenőrzéskor megkérdezte, hogy a nyúl csokoládéból van-e. Szerencsére csak bólintottam, és tovább nem ellenőriztek. Ha nem ezt teszem, elbúcsúzhattam volna a megvásárolt nyúltól, és  még zsíros bírságot is fizettem volna.

13 évesen kezdtem nyulakat tenyészteni, és már 52 éve bejegyzett tenyésztő vagyok. A szervezetben csak tizenegyen vagyunk aktívak, nyugdíjas korúak vagyunk, és nincs köztünk fiatal. Galambokat is tenyésztek, tagja vagyok a koburgi pacsirták és a római óriásgalambok klubjának.