Látogatás a tenyésztő Bučko úrnál

Buček úr már évtizedek óta folytat kiváló színvonalú nyúltenyésztést. Ahhoz, hogy a kiállításokon sikeres legyen, a takarmányban több energiát kell biztosítania új-zélandi fehér nyulainak. „Rendszeresen használom a Nyúl Klasszik terméket, amely elegendő energiát biztosít a nyulaknak" - mondja Buček úr, és még hozzáteszi: „Szervezetünk többi tenyésztője is ezeket a granulátumokat eteti és nagyon elégedettek velük."

1. MIÓTA FOGLALKOZIK TENYÉSZTÉSSEL

Több mint 50 éve foglalkozom nyúltenyésztéssel. Eleinte különböző húsfajtákat váltogattam, azután rájöttem, hogy nekem a legjobb az új-zélandi fehér. Már 40 éve tenyésztem, és elégedett vagyok vele. Az unokáknak, kényeztetésre hermelineket is tenyésztek. Regisztrált tagja vagyok a Húsáért tartott nyúlfajták klubjának, a Cseh Tenyésztők Ivančicei Alapszervezetének pedig az elnöke vagyok. Tenyésztői térségünkben minden évben apróállat kiállítást rendezünk,  szeptemberben pedig területi kiállításokat, amelyeken tágabb környezetünkben működő tenyésztők állítanak ki.

2. MILYEN FAJTÁVAL KEZDTE, ÉS MOST MILYEN FAJTÁI VANNAK?

Különböző fajtákat kipróbáltam, ilyen például a Kastorex, a Bécsi Fehér és a Fehér Rex. Tetszett szőrzetük különleges szerkezete, korábban pedig bőrük jó felvásárlási ára. A tenyésztő ebből jól tudott keresni. Amint már említettem, most már csak az új-zélandi fehéret tenyésztem, amellyel rendkívül elégedett vagyok. Nem akarok dicsekedni, de már számos díjat és címet kaptam, amelyeket nagyra értékelek, és ez annak a jele, hogy a nyulakat a legmagasabb szinten tenyésztem.

3. MI JELLEMZŐ AZ ADOTT FAJRA? NEHÉZ A TENYÉSZTÉSE?

Mivel ez egy hús fajta, több energiát kell bevinni a takarmánnyal, hogy a kiállításokon meglegyen a kívánt 4-5 kg-os súlyuk, és teljes pontszámot szerezzenek az első pozícióban az értékelési listán. Tenyésztése nem nehéz, hacsak nem fordulnak elő olyan betegségek, amelyet a tenyésztő nem tud befolyásolni.

4. MILYEN DÍJAKAT NYERT? ÉS MELYIKET TARTJA A LEGTÖBBRE?

Értékelek minden tiszteletbeli díjat és címet. Természetesen azokat értékelem a legtöbbre, amelyeket az európai és a klubkiállításokon kaptam, ahol nagy tömegben vannak az új-zélandi fehérek és nagy a konkurencia. 2014-ben a Közép-Európai Kiállításon Holicében  Közép-Európai Felnőtt Mester címet kaptam. Háromszor egymás után megnyertem a klubkiállítást és a "Klub bajnok" címet.  Sokéves sikeres munkámért a Húsáért tartott nyúlfajták klubjától Emléklapot kaptam az egyesületben végzett 35 éves munkám elismeréseként. Kétszer is nyertem az országos kisállat kiállításon, Különdíjat nyertem az európai kiállításon is.

5. MILYEN FAJTÁT AJÁNLANA A KEZDŐ TENYÉSZTŐK SZÁMÁRA?

Attól függ, hogy az ember mennyit akar befektetni a tenyésztésbe, és akar-e kiállításra járni, vagy csak a haszonra törekszik. Mindenképpen azokat a  húsáért tenyésztett fajtákat javaslom kiválasztani, amelyeknek nincs összetett képe, ilyen például a Burgundi,a Kuv, vagy az új-zélandi fehér vagy vörös.

6. MENNYIRE ELÉGEDETT AZ ENERGYS HOBBY TAKARMÁNYOKKAL? MIÓTA ETETI EZEKET?

A nyúltakarmányokkal elégedett vagyok. Több mint 12 éve vásárolok granulátumokat, amikor még létezett a Slavkovi Takarmánykeverékek cég, amelyet azután felvásárolt De Heus társaság és a takarmányt Energys Hobby kiskereskedelmi márkanéven kezdte forgalmazni. Rendszeresen használom a Nyúl Klasszik terméket, amely elegendő energiát biztosít a nyulaknak.

Szervezetünk többi tenyésztője is ezeket a granulátumokat eteti és nagyon elégedettek velük. Egy jellemző példa. A kolléga, aki gyöngyszőrű nyulakat tenyészt, vedlés előtt Nyúl Champion takarmányt adott állatainak, és annyira elégedett volt, hogy úgy döntött, egész évben ezt fogja etetni. Ennek köszönhetően a nyulak szőre gyönyörű és sűrű, ami nagyon fontos ennél a fajtánál.

7. HOGYAN ADJA A NYULAKNAK A NAPI ADAGOT? KEVERI A GRANULÁTUMOT MÁS GABOBAFÉLÉKKEL, ILLETVE MILYEN ARÁNYBAN?

Naponta körülbelül 100 gramm takarmányt adok két adagra osztva, reggel és este. Igen, már van bevált keverékem, amely granulátumból, napraforgómagból és hántolt zabból áll. A keverék elkészítéséhez van 2 literes mérőedényem, és 14 mérőedény granulátumot keverek össze 1 mérőedény napraforgóval és 1 mérőedény zabbal.

8.

Van egy kis történetem is ezzel kapcsolatban, szerettem volna örömet szerezni feleségemnek és lányomnak, és a forradalom előtt titokban gyűjtöttem a fehér Rexek bőrét, hogy majd télikabátokat varratok belőlük. Sajnos, feleségem megelőzött, és megvette magának. Ez bántott, így legalább sapkát csináltattam nekik, amire azután a szomszédasszonyok irigykedtek.   Abban az időben ez drága hiánycikk volt.