Látogatóban Andrše úrnál

Az ügyfeleink közül kikerülő tenyésztők hűségesek a De Heus termékekhez. „ Nagyon elégedett vagyok, nem akarok semmin változtatni. Korábban próbáltam etetni más gyártók termékét, de elég poros volt”. Andrš úr, aki tapasztalt tenyésztő, megerősíti, hogy milyen fontos neki, és más tenyésztők számára is a kevésbé porzó, jó struktúrájú takarmány. Pontosan ezek jellemzik De Heus társaság termékeit.

1. MIÓTA FOGLALKOZIK TENYÉSZTÉSSEL

10 évesen kezdtem nyulakat tenyészteni, de csak a húsukért. Kisfiúként kiállításokra jártam, és ott tetszettek meg a kiállított állatok. Szereztem néhány kapcsolatot, és tagja lettem a Cseh Tenyésztők Egyesületének. 1998-ban regisztráltam az Üregi Nyulak Tenyésztői Klubjában. Sikeresen elvégeztem egy nyúl értékelő tanfolyamot, kiállításokra járok, ahol értékelem a kiállított állatokat. Szakértői szinten több mint 20 éve foglalkozom nyúltenyésztéssel.

2. MILYEN FAJTÁVAL KEZDTE, ÉS MOST MILYEN FAJTÁI VANNAK?

Új-Zélandi Fehérrel kezdtem, egy Žírči kiállításon megtetszettek az üregi nyulak, ezért vettem.  Jelenleg sok fajtát tenyésztek - nagy fényes ezüstös, fekete és kék üregi nyúl, Marburg (2013-tól), szatén türingiai.

3. MI JELLEMZŐ AZ ADOTT FAJRA? NEHÉZ A TENYÉSZTÉSE?

Az üregi nyulak esetében,  amelyekre a leginkább specializálódtam, lényeges a színük. A vékony gyűrűk fontosak a szem körül, és a hasukon értékeljük a nagy tüzességet. Tenyésztésnél a fagyok idején nehéz probléma a párosítás. Ezért télen E-vitamint adok.

4. MILYEN DÍJAKAT NYERT? ÉS MELYIKET TARTJA A LEGTÖBBRE?

Sok kitüntetést, kupát és elismerést nyertem, de a legtöbbre a speciális kiállításokon elnyert „Klubgyőztes” címet értékelem. A metzi Európai Kiállításon kupát nyertem, és én voltam a legjobb cseh tenyésztő.

5. MILYEN FAJTÁT AJÁNLANA A KEZDŐ TENYÉSZTŐK SZÁMÁRA?

Mindenképpen egyszínű fajtát ajánlanék. Semmiképpen nem ajánlanék Marburgi mókusnyulat, Holicsi kék nyulat és törpefajtákat.  A kelet-csehországi kezdő tenyésztőknek ajánlanám például a nagy világos ezüst, a bécsi, a burgundi fajtákat, mert ezek a fajták hiányoznak Náchodban. (megj. Andrš úr Nové Město nad Metují-ban lakik).

6. MENNYIRE ELÉGEDETT AZ ENERGYS HOBBY TAKARMÁNYOKKAL? MIÓTA ETETI EZEKET?

Nagyon elégedett vagyok, nem akarok semmin változtatni. Korábban próbáltam etetni más gyártók termékeit, de elég porosak voltak. Miután kiöntöttem a zsákokat saját edényeimbe, 1/5 por volt. Ilyesmi soha nem történt a De Heus társaság granulátumaival. A De Heus takarmányaival 2005 óta etetem a nyulakat, és 2012 óta egész szervezetünknek megrendelem a keverékeket.

7. HOGYAN ADJA A NYULAKNAK A NAPI ADAGOT? KEVERI A GRANULÁTUMOT MÁS GABOBAFÉLÉKKEL, ILLETVE MILYEN ARÁNYBAN?

Nem tudom a pontos mennyiséget, de csak a Nyúl Klasszik granulátumot adom.  A nyulak csak szénát, vizet és granulátumot kapnak. A kiállításokon szereplő állataimnak májustól augusztusig adom a Nyúl Champion takarmányt. Ennek köszönhetően gyönyörű fényes és rugalmas lesz a szőrzetük. A pároztatott nőstényeket és a kisnyulakat szintén ezzel a takarmánnyal etetem.