Kannibalizmus a tojóknál

A tollak kicsipkedése, vagy a lágy szövetek kiharapása, miután megtörték a bőr integritását a vér, a hús vagy a belsőségek megszerzésével, messze nem szokatlan a tyúkoknál. Megoldás azonban létezik.

Az okok között leggyakrabban két tényező lehetséges, gyakran kölcsönös kombinációban:

1. A táplálkozás hiányosságai - különösen a fehérjék vagy a vitaminok hiánya. Sem az elegendő szemek nem biztosítják ezeket a tápanyagokat, szükség van a fehérjeforrások pótlására.

2. Tenyésztés korlátozott területen, ahol a tyúkok természetes tevékenységére nincs lehetőség - az alom átforgatására, különféle táplálékok keresése a földön és a növényeken vagy hamun. Ilyen esetben célszerű - amennyiben a feltételek lehetővé teszik - a tyúkoknak jobb életkörülményeket biztosítani, főképpen nagyobb teret, ami az állatok számára több ingert jelent.

A tyúkok táplálkozásának tudományosan feltárt törvényszerűségei vannak, a napi takarmányadagok összetétele az élet vagy a szaporodás különböző szakaszaiban tucatnyi tápanyagban is változtathatók. A komplett takarmányban ezért kölcsönösen kiegyensúlyozott arányban levő számos összetevőt figyelemmel kísérnek, és ezt adagolva a kannibalizmus megnyilvánulásainak minimálisra kell csökkennie.

Azonban ha elsősorban hagyományos táplálás esetén valami ilyesmi fordul elő, a táplálékadagot állati fehérjével, pl. túróval vagy húsmaradékokkal kell kiegészíteni. Az utóbbi időben kedvelt hozzáférhető kiegészítők a húsos kutya-tápszerek, esetleg alkalmasak egyes vitaminos kiegészítők is.