tyúkfajták

A tyúkok a világ legnépesebb madárfaja, 26 milliárd tenyésztett egyeddel. Nem meglepő módon több csoportba vannak sorolva, különböző szempontok szerint. Melyik a leggyakoribb felosztás, és mely tyúkfajtákat kellene feltétlenül ismernie?

Tyúkfajták felosztása

A tyúkok különböző paraméterek alapján sorolhatók kategóriákba. A legalapvetőbbek ezek közül a tömeg, a származás vagy a hasznosítás.

Tömegük szerint a tyúkokat egyszerűen könnyűekre, közepes súlyúakra és nehezekre osztjuk; származásuk szerint lehetnek például európaiak vagy ázsiaiak. A leggyakrabban azonban hasznosításuk/külsejük szerint osztályozzuk a tyúkokat, mely szerint lehetnek tojástermelő-, hústípusú-, vegyes hasznosítású-, dísz-, harci- vagy törpetyúkok.

Könnyű, nehéz és közepes súlyú tyúkfajták

Könnyű tyúkfajták

A könnyű tyúkfajták könnyebbek és kiváló tojók. Jellegzetességük, hogy hajlamosak többet kapirgálni, mint nehezebb társaik. E toleráns madarak közé tartozik a világ leginkább tenyésztett tyúkfajtája, a leghorn, mely évente 200 tojást is tojhat.

Nehéz tyúkfajták

Ha azonban a húsukért kíván tyúkokat nevelni, a nehéz tyúkok jelentik a helyes választást – nekik bőven van belőle, bár kevesebbet tojnak. Ide tartoznak, például a robusztus és nyugodt természetű catek, melyek egyben a legnépszerűbb fajta is. Tetszetős külsejének köszönhetően egy másik fajta, a brahma is népszerű világszerte.
A könnyű és nehéz tyúkok között a kompromisszumot a közepes súlyú tyúkok jelentik, melyek elegendő húst és tojást is adnak. Ebbe a csoportba tartoznak például a nyugodt plummetek és a hempsterek.

TYÚKFAJTÁK FELOSZTÁSA

Hasznosítás és külső szerint

Tojástermelő tyúkok

Ha sok házi tojásra vágyik, tojástermelő tyúkot válasszon. Nem meglepő módon főképp könnyű és közepes súlyú tyúkokat talál ebben a kategóriában, például a már említett leghornokat. Ide tartoznak a lehető legkevesebb takarmánnyal a lehető legtöbb tojás termelésére kitenyésztett hibridek is. Több ilyen fajta létezik, melyek évente akár 300 tojást tojnak.

Hústípusú tyúkok

A hústípusú tyúkokat gyors súlygyarapodás jellemzi. Ebbe a kategóriába tartoznak a nehéz tyúkok, például a már említett brahma. Mindennek ára van, azonban, ezért a kívánt súly eléréséhez jó minőségű takarmányra van szükségük, bőséges fehérjével. Egy másik hústípusú fajta a faverolles, mely meg fogja nyerni természetével, külsejével és teljesítményével.

Vegyes hasznosítású tyúkok

Ebbe a népszerű kategóriába olyan tyúkok tartoznak, melyek jól tojnak, és a húsuk is jó minőségű. Jellemzően kevesebbet repkednek, és nyugodtabb természetűek. Ide tartozik például a sasex, melyet kedvelni fog nyugodt természetéért, vagy a plummock. Mindkettő rendkívül jól alkalmazkodó fajta, és kiváló tojó.

Harci tyúkfajták

Nem fogja meglepetésként érni, hogy a harci tyúkokat viadalokra használták. Ezek a legősibb tyúkfajták, melyek a viadalok betiltása óta műsorokban szerepelnek. Felismerheti őket izmos testükről és széles pózukról. A tojástermelésben azonban gyengék. Ide tartoznak például a malaika és asilka tyúkok.

Dísztyúkok

Ne várjon tőlük nyereséget – ezeket a fajtákat elsősorban külsejükért és jellemvonásaikért tenyésztik. Közöttük találja a bájos selyemtyúkokat, melyek le fogják nyűgözni gyönyörű tollazatukkal. Rendkívül ügyesen nevelik csibéiket, és más tyúkokét is. A kategória egy másik képviselője a szultántyúk, mely felismerhető lábtollazatáról, szarvtarajáról és ötujjúságáról. Kezdők számára nem alkalmasak, mert rengeteg gondozást igényelnek. Ide sorolhatjuk még a főnixeket, galambokat és dutchiekat is.

Törpetyúkok

A törpe fajták eredetileg a nagyobb méretű fajtatársaikból lettek kitenyésztve, és osztoznak azok tulajdonságain.
A törpe fajták külön csoportot alkotnak, számos közös jellemzővel. Súlyuk fél kiló körül mozog, és elsősorban díszállatnak vagy műsorokhoz tenyésztik őket. Évente kb. 80 tojást tojnak. A klasszikus törpe fajták közé tartoznak a japán, a mosette, a sebright és a bantam.