A TENYÉSZTÉSI GYAKORLAT TAPASZTALATAI

Az afrikai struccot a múlt század második felében háziasították Dél-Afrikában. A cseh gazdaságokban 1993 óta tenyésztenek háziasított struccokat húsra, bőrre és tollra. Hogyan történik a tojásrakás és a keltetés? És mik a leggyakoribb problémák a struccokkal?

Strucctenyésztés

Ha ez a fajta saját tenyésztése, akkor a struccokat párban, csoportban vagy ún. triádban tenyésztik, ahol egy hím strucc mellett két nőstény strucc van. A tojásrakási időszak kora tavasszal kezdődik és augusztus végéig tart; a strucc az idény során legfeljebb 80 tojást tud tojni.

Tojásrakás és keltetés

A tojások áramlásához, párosításához és az azt követő tojásrakás indításának megkezdéséhez beváltak az ún. reprogranulátumok, amelyekben a szükséges tápanyagok, ideértve az ásványi anyagokat és a vitaminokat is, aránya optimalizált. A strucc hosszabb keltetésének ösztönzése érdekében a fészekben csak kevés tojás maradt.

A 14–18 cm hosszú, 12–15 cm széles és átlagosan 1,5 kg tömegű tojásokat legfeljebb tíz napig sötétben, legfeljebb 15 ° C hőmérsékleten kell tárolni. Alapos mechanikus tisztítás és fertőtlenítés után átvizsgálják, ahol 36,1 °C hőmérsékleten és 20% páratartalom mellett a keltetőbe helyezik őket negyven napra. Az inkubáció hátralévő két napjára egy kissé alacsonyabb hőmérsékletű keltetőhelyre helyezik át őket.

Kikelés után a fiókákat száradni hagyják a keltetőben, és a köldök fertőtlenítése után infravörös lámpák alatt tárolóhelyiségbe helyezik, ahol a hőmérsékletet 30 és 35 °C között tartják. A hőmérséklet naponta egy-két fokkal csökken a végső huszonhárom fokig, amelyet különösen éjszaka és hideg időben kell fenntartani, hogy a struccfiókák ne hűljenek le.

A TENYÉSZTÉSI GYAKORLAT TAPASZTALATAI

Leggyakoribb problémák

Az egészség, akárcsak más állatállománynál, a gazdasági tenyésztés előfeltétele. A legnagyobb veszteség az egy hónapos korú fiókáknál jelentkezik. A Lysolaje-i Prágai Állategészségügyi Intézet eredményei szerint a legtöbb esetben többfaktoros betegségről van szó, amelyet a vékonybél, a légzőszervek, a gyomor és a végtagok gyulladása kísér. Ebben vírusos és bakteriális eredetű fertőzések, számos gomba és parazita érintett. A protozoák által okozott fertőzések között több, mint tíz különféle bél-, szerv- és vérparazita van, és legalább azonos számú, főként bélben élő parazitaférgek, fonálférgek és helminták formájában. 

A tenyésztés értékesítése

A vágóstruccok hizlalása tíz-tizennégy hónapos korig tart, amikor elérik a 90 kilogramm körüli tömeget. A széthasított testből csak a comb izmos részeit bányásszák ki, amelyet vágás közben felosztanak steak- és gulyáshúsra, valamint kicsi és nagy filére.

Javítható a strucctenyésztés gazdaságossága a bőr eladásával, amely iránt nagy az érdeklődés a luxus cipők, retikülök, táskák, ruházat, pénztárcák és más kiegészítők gyártói részéről. Úgyszintén a strucctoll saját különleges struktúrájával érvényesülni tud egy sor luxus divatcikkben.

Nem utolsó sorban a konyhában értéke lehet a strucctojásnak is, amit különféle módokon lehet elkészíteni. A körülbelül három milliméteres strucchéjat szinte teljes egészében dekoratív cikkek előállítására használják, akár töredékekként is, amelyekből például ékszer-kiegészítőket készítenek.

Strucctenyésztés a Cseh Köztársaságban

A Cseh Strucctenyésztők Szövetsége legfrissebb nyilvántartási adatai szerint az országban a 2018-as évben 1596 futómadarat tartottak, akik közül 1328 párosujjú strucc, 210 nandu és 58 darab emu volt. A 190 regisztrált tenyésztő közül azonban csak öt tenyészt kereskedelmi célú futómadarakat.  

A Studánka struccfarm, amelyet Lukáš és Eva Krejných pár vezet Židvicevicében, Roudnice nad Labem közelében 2001 óta, kiváló példa arra, hogy miként valósíthatjuk meg ennek a nem hagyományos állati terméknek az előállítását hazánkban. A négyszáz futómadár tenyésztésével működő családi gazdaság területén hátteret alakítottak ki a tenyészmadarak számára, valamint a struccok tenyésztésére és hizlalására, ideértve a vágási kapacitást. A vágási produktum éves mennyiségéből azonban a hús legnagyobb részét (kb. 60%) külföldi szupermarketekbe adják el. Belföldi ügyfelek számára saját üzletükben kínálnak húst. Bár nagyon hasonlít a marhahúsra, és különféle tesztekben a strucc húsa még jobb is, mint a halhús, a Cseh Köztársaságban még mindig egzotikusnak tekintik, és az iránta való érdeklődés nem nagyon növekszik.