A TYÚKOK ÉLETÉRŐL, AVAGY MEDDIG ÉLNEK A TYÚKOK?

Ha valaki csirkéket tart, elgondolkodhat, hogy vajon meddig él valójában egy tyúk. Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre. Mindig több tényezőtől függ - egyes tényezőket befolyásolhatunk, másokat sajnos nem. Hogyan járulhat hozzá tyúkjai hosszú életéhez, és milyen egy baromfi élete?

A tyúkok élete és tojóciklusa

A tyúkok életérőlAhogy az emberek és más teremtmények esetében, a tyúkoknál is megfigyelhetjük az élet elkerülhetetlen körforgását.

Az első szakaszban természetesen kikelnek a csibék. Néhány hét után a csibékből csirkék lesznek. Az ivarérettség elérése után az állat tojótyúk lesz, ez körülbelül 18 hetes korban következik be.

A kisebb gazdaságok tyúkjainak legmagasabb tojásrakási aránya 7 hónapos és 2 éves kor közötti tyúkoknál fordul elő, amikor a legkevésbé hajlamosak arra, hogy megbetegedjenek. Továbbá a tyúkra ekkor jellemző leginkább az anyai ösztön, a tojásokat pedig gyakran a csibék keltetéséhez használják.

A kétévesnél idősebb tyúkoknak kezdenek problémáik lenni - kevesebb tojást tojnak és lehetnek reprodukciós gondjaik. Röviden az öregedésnek meglátszanak a nyomai rajtuk.

Sajnos, ha a tyúk négyéves vagy annál idősebb, nem lehet sok mindent tenni. Megváltozik a természetük, a hormonok miatt elkezdenek úgy viselkedni, mint a kakas, és gyakran kapnak el betegségeket vagy hullanak el természetes okok miatt.

Mit tehet, hogy segítsen tyúkjának minél tovább élni?

Természetesen a tenyésztőn sok minden múlik, ha a tyúkok hosszú élettartamáról van szó. Hogyan teheti még hosszabbá és élvezetesebbé baromfija életét?

Természetesen fontos a minőségi táplálkozás. Mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen korú tyúk számára felel meg a takarmány, mivel a tojótyúknak más szükségletei vannak, mint a csibének. Ne felejtsünk el zöldségeket, füvet vagy kiegészítőket adni a tyúkoknak időről időre. Például a frissen aprított csalán szintén kiváló, mivel kellemes gazdag színt kölcsönöz a tojássárgájának... Bár gyakran látjuk ezt a falvakban, kerüljük a konyhai maradékokat.

A tyúkok életéről

Ahhoz, hogy a tyúk egészséges legyen, sok mozgásra van szüksége. Biztosítsuk ezt kiadós futás keretében és kellően nagy tyúkóllal, hogy a tyúk szaladgálhasson és felfedezhesse a területet.

A megfelelő higiénia is alapvető fontosságú. Piszkos környezetben hagyni élni a tyúkokat általában visszaüt, mert rossz lesz az egészségi állapotuk. Ezért rendszeresen tisztítsuk meg az eszközöket és a területeket, amelyeket a tyúkok használnak: az ólat, a kifutót, az itatóvályút és az etetőt is. Ne felejtsünk el időnként általános takarítást végezni, hogy fertőtlenítsük a teljes területet.

Tehát meddig élhet egy tyúk?

Elérkeztünk a történet legfőbb kérdéséig - hány évig élhet egy tyúk? Úgy tűnik egy tyúk élete nem kell, hogy véget érjen a tojásrakási időszak végével. Átlagosan a tyúkok négy-öt évig élnek, de természetesen ez nemcsak a fenti tényezőktől függ, hanem a fajtától is. Ha elegendő szeretetet és törődést biztosítunk a tyúk számára, akár tíz évig is elélhet.