Sertéshizlalás

A sertések jó egészségének elérése érdekében alapvető fontosságú, hogy a takarmányadag elsősorban szemestakarmányon alapuljon. Ezek kiválasztását nem csak a tenyésztő lehetőségei korlátozzák, hanem a gazdálkodás választott alternatívája is. Például az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint a takarmány-adag változatos összetételén túl a biogazdálkodási módban termelt takarmányok használatára helyezik a hangsúlyt.

Fehérjeforrások sertések számára

A megfelelően hőkezelt szójabab kiváló fehérjeforrás az elválasztott malacok és a szoptató kocák táplálásához. Azonban a megfelelő szójabab beszerzése, amelyet általában importálnak hozzánk, és ezen felül többnyire genetikailag módosítják, nagyon nehéz dió lehet a biogazdálkodók számára. A mi körülmények között jó alternatívája a szójának a borsó.

A takarmány-étrendben és a sertések számára felhasználható másik fehérjeforrást a repce feldolgozásából származó melléktermékek jelentik. A takarmányadagban a hagyományos takarmányok megengedett minimális hányada főleg fehérjetakarmányokból áll.

 Az energiaforrást a gabonafélék jelentik

A sertés táplálkozásában a gabonafélék a fő energiaforrás. A gabonafélék összes fajtája közül a kukorica energiatartalma a legmagasabb. Forgács formájában használják, de felosztott termésből származó produktumként is felhasználható.

A mi körülményeink között az alapvető szemestakarmány a búza, de a sertések takarmányadagjában ezt nem szabad túl apróra aprítani. Megfelelő alternatíva a minőségi árpa is, amelynek magasabb rost- és fehérjetartalma van a kukoricához képest. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a zab is. Más gabonafélék közül a tritikálét is használják a sertés takarmányadagjában.

Például a mészkő alapú takarmánykeveréket, és a dikalcium-foszfát és a takarmánysó keverékét használják ásványi kiegészítőként a biogazdálkodásban. 

Sertéshizlalás

A sertés táplálása legelőn

Noha a legeltetés jótékony hatással van a sertések egészségére, ennek elérése érdekében szükséges, hogy a takarmányadag elsősorban szemestakarmányon alapuljon.

A sertések legelőjének állomány-összetétele eltérő lesz a kérődzők számára kijelölt területétől.Például téli keverékeket (téli árpa, téli borsó, évelő fűfélék, téli búza és téli bükkös részarányával), tavaszi keverékeket (zab, vetőmag és borsó bevonásával) és lóherefüveket állítanak elő hizlaló sertések legeltetésére.

A legelőn a sertések táplálékigényeik nagy részét a növényekből és minden egyébből megtalálják, beleértve a természetben előforduló gyógynövényeket, gyökereket és különféle rovarlárvákat. Másrészt a sertéshúsból önellátók konyhai maradékokat is felhasználnak a mindenevő sertések hizlalására.