ATKÁSAK VAGY TETVESEK CSIRKÉI?

Ha hiszi, ha nem, minden tyúktartó életében legalább egyszer átéli azt a kétségbeesést, hogy atkát vagy tetűt talál tyúkjain. Ha önnel is előfordult ez a sajnálatos esemény, ne csüggedjen. Mit tegyen a betolakodókkal, vagy – még jobb megoldásként – hogyan tartsa őket távol a tyúkóltól?

Tyúkok parazitái

Atkásak vagy tetvesek csirkéi?A tyúkok sajnos tehetetlenek a parazitákkal szemben, így az atkák boldogan tanyát vernek rajtuk. Az apró kártevő örömében azonban sem ön, sem tyúkjai nem osztoznak. Fennáll a veszély, hogy a tyúkok kevesebbet fognak tojni, irritálttá válnak és a legrosszabb esetben elhullnak.

Tyúkjain leggyakrabban atkákkal és tetvekkel fog találkozni. Ezek abban különböznek, hogy míg az atkák a tyúk vérével táplálkoznak, vérszegénységet okozva, addig a tetvek a tyúk tollait és porát fogyasztják, azonban mindkét kártevő hatalmas pusztítást tud végezni.

Ne feledkezzen meg a megelőzésről

A megelőzés a legjobb, amit tehet tyúkjaiért, ezért ne becsülje le fontosságát. A korai észlelés természetesen előnyös, ezért ellenőrizze állományát rendszeresen, legalább hetente. Ne feledkezzen meg az ólban a kakasülőről, a fészkekről és a hézagokról.

Porfürdőt is biztosíthat a tyúkoknak. Szórjon kovaföldet az ól összes sarkába – ez segít a távoltartani a kártevőket és parazitákat.

A fertőzés első számú hordozói a vadmadarak, ezért fontos, hogy biztonságos távolságra tartsa őket a tyúkok etetőitől.

A régi almot rendszeresen, lehetőleg hetente cserélje le újra. Kedvezőtlen időjárás esetén nem árt, ha hetente kétszer cseréli. Alomnak használhat szénát, szalmát vagy forgácsot.

Miből állapíthatja meg, hogy tyúkjai atkásak vagy tetvesek?

Ha fájdalmaink vannak, mindenki látni fogja rajtunk. Ugyanez a helyzet a csirkékkel, melyek gyakran rendkívül nehezen tűrik a parazitákat. A tyúkokon az étvágy és a szomjúság csökkenését, súlyveszteséget, levertséget, vagy csökkent tojásmennyiséget fogja észlelni. A fertőzést leginkább a tyúk tollazata viseli meg, mely kifakul és erősen hullani kezd, különösen a tyúk hátán, melyet az atkák leginkább kedvelnek. Az atkákat valószínűleg közelről sem fogja észre venni, a bolhákat vagy tetveket azonban igen.

És íme a kezelés:

Ha fertőzött tyúkot talál állományában, különítse el a többitől. Nagyon fontos a fertőtlenítés: tisztítsa meg az egész tyúkólat, a tojófészkeket és az etetőket. A fertőzött tyúkokat a lehető leghosszabb ideig tartsa a baromfiólban, és hintsen port szárnyaik alá. A paraziták elpusztításának elősegítéséhez természetes olajat is alkalmazhat.

Ezen felül ne felejtsen el minden új tyúkot két hétig karanténban tartani, hogy ne hurcolhasson parazitákat társai közé.