Házinyúl-tenyésztés - fajták és elterjedésük a Cseh köztársaságban

A tenyésztett házinyulak fajlagos génkészletét a Cseh Köztársaságban a fajtatiszta nyulak és keresztezéseik képviselik. Elterjedésük a tenyésztési iránytól függ. Jelenleg belföldön a nyulak háztartási tenyésztése öt alapvető irányban történik - hagyományos (nem szervezett) kis tenyészet, szervezett kis tenyészet, gazdasági tenyésztés, laboratóriumi tenyésztés és az ún. klasszikus „házikedvenc” tenyésztés.

Míg a szervezett tenyészetekben a tenyésztők (Cseh Tenyésztők Szövetsége) tenyésztéssel és nemesített fajtákkal foglalkoznak, addig a hagyományos tenyésztők általában a kiválasztott - többnyire közepes fajták keresztezését részesítik előnyben. A nyúlgazdaságokban ún. brojlernyulakat tenyésztenek - speciális hibrid kombinációk, amelyeket a gyors növekedés, a kiváló izomzat és a granulált takarmány jó felhasználása érdekében tenyésztettek ki. A laboratóriumi tenyészetekben szereplő nyulak specifikus hibrid kombinációk, elsősorban az új-zélandi fehér nyulakon alapulnak. A kedvtelésből tartott állatok tenyésztése esetén, amikor többnyire 1-2 nyulat tartanak, ezek elsősorban törpefajták, vagy ezek hibridjei.

A házinyulak fajtáit több kritérium szerint is fel lehet osztani.

Hasznosság szerint

Hústermelő fajták

Kiválasztott közepes fajták képviselik szaporodási potenciállal. Ezek hosszabb és hengeres testszerkezetű fajták, jó izomzattal, különösen a test hátulján, intenzív növekedési potenciállal. Ezek a fajták jobban alkalmazkodnak a különféle tenyésztési körülményekhez. A jelenleg jó húspotenciállal rendelkező közepes fajták közé tartozik a burgundi, a kaliforniai, a nagy nyestnyúl, a nagy sziámi, a nagyvilágos ezüst és a cseh albínó. Az utóbbi időben az új-zélandi vörös is elterjedt, míg az új-zélandi fehérek korábbi népszerűsége fokozatosan csökken. 

Burgundi nyúl

Burgundi nyúl

Prémtermelő fajták

Rex-szerű fajták képviselik (elsősorban közepes testfelépítéssel) és újabban a szatén nyúl is közéjük tartozik.

Gyapjútermelő fajták

Csak az angóra képviseli. Míg a múltban az angóra termelési potenciált jelentett, most csak hobbiból tenyésztik - kiállításokon való részvétel céljából.

Eredet szerint

Eredet szerint hazai (belföldi) és külföldi fajtákra oszthatók fel. A belföldi fajták között szerepel a morva kék, a cseh albínó, a cseh rókanyúl, a fényes szőrű cseh, a nagy kék csincsilla, a nagy nyestnyúl, a nagy sziámi, a barna szemű fehér morva, a cseh vörös és a cseh fekete-kabátrajzos nyúl. A Cseh Köztársaságban jelenleg főképpen külföldi fajtákat tenyésztenek.

Rex dalmata rókanyúl

Rex dalmata rókanyúl

Méret és szőrzet szerint

A Cseh Köztársaságban a nyulak felosztásának fő kritériuma a méretük és a szőrzetük szerkezete.

Nagy fajták

A késői serdülőkor miatt ezek a fajták fajtatiszta tenyésztés formájában általában nem alkalmasak intenzív hústermelésre. Elsősorban kiállításokra tenyésztik őket. Az alomban a kölykök átlagos száma általában 10–14. Ide tartozik a belga óriásnyúl, a német óriás piebald, a francia bárány vagy a morva kék nyúl. Átlagos tömegük 6 - 8 kg. A nyulak szokásos ára 1000 - 2000 CZK.

Közepes fajták

Ide tartoznak a Cseh Köztársaságban népszerű fajták. Ezek termékeny fajták (átlagosan 8 kölyök), amelyek általában jó anyai tulajdonságokkal rendelkeznek. A legtöbb fajta jó növekedési képességekkel rendelkezik. Speciális kategóriába tartoznak a hústermelő fajták (lásd fent), amelyek nálunk a legnépszerűbbek. Ezeknek a fajtáknak az átlagos tömege 4 - 5 kg. A nyulak szokásos ára 500 - 800 CZK.

Kis fajták

Ide tartoznak azok a fajták, amelyek kis testszerkezetűek (átlagosan 3 kg), jó termékenységűek (6 kölyök) és gyorsabb növekedésűek. A kis testformátum ellenére azonban nem olyan elterjedtek, mint a közepes fajták. Számos kis fajta vonzó színezetű (kis ezüstös, angol rókanyúl, holland stb.). A nyulak szokásos ára 400 - 700 CZK.

Holland nyúl

Holland nyúl

Törpe fajták

Ezek a fajták egyértelműen a kedvtelésből tartottak csoportja, amelynek képviselőit elsősorban a tenyésztők fiatalabb generációja tenyészti, akár kiállításokra, akár klasszikus háziállat-tenyészetekben. Példa erre a hermelin vagy a színes törpenyúl (kb. 1,2 kg) vagy a jellemzően valamivel nehezebb törpe bárány nyúl (kb. 1,7 kg). A törpefajták termékenysége alacsonyabb (átlagosan 3 kölyök). A nyulak szokásos ára 600 - 1200 CZK.

Rövid szőrű fajták

Ezeket gyakran nevezik rexeknek. A szőr sajátos szerkezetének köszönhetően, amely merőleges szögben nő, a szőrük plüss benyomást kelt. Ez fel van osztva közepes (kb. 4 kg), kicsi (kb. 2,5 kg) vagy törpe (kb. 1,3 kg) rexekre. Sok színezetben tenyésztik. Tenyésztésükhöz szükséges bizonyos fokú tapasztalat. A nyulak szokásos ára 500 - 800 CZK.

Hosszú szőrű fajták

Praktikusan csak az angóra képviseli (kb. 4,5 kg), amely korábban gyapjútermelő fajta volt. Manapság az angóra nemesítés jelentősen csökkent, és csak kedvtelésből tenyésztik őket. A megváltozott szőrzet miatt a puha aljszőrzet kb. 6-8 cm-re meghosszabbodik, és gyapjúvá alakul az állaton. A nyulak szokásos ára 500 - 1000 CZK.

Különleges szőrzetű fajták

Ezeket a szatén (kb. 3,5 kg) és törpe szatén (kb. 1,2 kg) házinyulak képviselik. Ezek kissé fiatalabb fajták a Cseh Köztársaságban. Szőrük rendkívüli fénylést mutat. Körülbelül 15 színezetben tenyésztik. A szokásos ára 500 - 700 CZK.