Nyulak

A NYÚLETETÉS KORLÁTOZÁSA

07.július 2022

A tápanyagok nagyban befolyásolják a teljesítményt és a későbbi húsminőséget. A nyulak táplálását tekintve az etetés korlátozása gyakori beavatkozás. A korlátozás alatt olyan etetési technikát értünk, amelynél a takarmány-összetétel valamilyen módon korlátozott. Különbséget kell tenni a minőségi és a mennyiségi korlátozás között.

NYULAK KOKCIDIÓZISA

22.május 2022

A nyulak egyik leggyakoribb és világszerte legelterjedtebb parazitás megbetegedése a kokcidiózis, mellyel a legtöbb tenyésztő szembekerül életében, gyakran súlyosan negatív gazdasági következményekkel. Intenzív telepeken a leggyakoribb, de rendkívül jól gondozott vagy vad nyulakban is előfordulhat.

A HÁZINYULAK LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEI

01.június 2021

A nyúltenyésztést még napjainkban sem kerülik el a betegségek. A tudomány és a kutatás fejlődése, az információk hozzáférhetősége, a gyártott takarmányok javítása és a tenyésztők gyakorlata ellenére egyre több az egészségügyi probléma a nyúltenyésztésben. A nyulak egészsége korlátozó tényező a nyúltenyésztés eredményességét, sőt, még a nyúltenyésztés létezését illetően is.

HOGYAN ÁLLAPÍTHATJUK MEG A NYÚL NEMÉT

24.május 2021

A nyulak nemének meghatározása a tenyésztés rutineljárásai közé tartozik, amelyet minden nyúltenyésztőnek tökéletesen ismernie kellene. Míg a kölyöknyulaknál a helyes nemfelismerés a kezdőknek eleinte nehézséget okozhat, addig a felnőtt nyulaknál már könnyű.

Hogy gondozzuk a házinyulat

11.augusztus 2020

Minden háziállatnak szüksége van olyan gondozásra, ami megfelel a szükségleteinek. Ez a rendszeresen ismétlődő gyakorlatok összességét és tenyésztői gondozást jelent. Megfelelő gondozással az elhelyezés, etetés, itatás és bánásmód szempontjából megakadályozhatja a betegségek jelentős részét, mivel a nyúl jó egészsége biztosított. Az alábbiakban bemutatjuk a nyúltenyésztésnél a legfontosabb technikákat.