Nyulak

Hogy gondozzuk a házinyulat

11.augusztus 2020

Minden háziállatnak szüksége van olyan gondozásra, ami megfelel a szükségleteinek. Ez a rendszeresen ismétlődő gyakorlatok összességét és tenyésztői gondozást jelent. Megfelelő gondozással az elhelyezés, etetés, itatás és bánásmód szempontjából megakadályozhatja a betegségek jelentős részét, mivel a nyúl jó egészsége biztosított. Az alábbiakban bemutatjuk a nyúltenyésztésnél a legfontosabb technikákat.

Mi szükséges a házinyúl tenyésztéséhez

21.július 2020

Bármely kategóriájú nyúl sikeres tenyésztéséhez alapvető tenyésztési eszközök és felszerelések szükségesek. A speciális igények megfelelnek a gazdálkodás céljainak, pl. részvétel kiállításokon, hústermelés, háziállat-tenyésztés stb. A tenyésztési kellékeket fel lehet osztani a nyulak elhelyezésére és az etetés technológiájára vonatkozó igényeket kielégítőkre. A leggyakoribb igények a következők. A spektrum mindig a tulajdonos tapasztalatától és lehetőségeitől függ.

Hogy tartsunk házinyulat

28.június 2020

Gyakori téma, és valóban általános követelmény a házikedvenc nyulak kezdő tenyésztői számára, hogy alkalmasak-e és képesek-e az új házinyúl-társat háziasítani. Az egymáshoz való „barátságosság” képessége részben veleszületett és részben a külső környezet befolyásolja. A nyúl háziasításakor be kell tartani az ajánlott irányelveket, mivel a korai szocializációs szakasz jelentős hatással van a nyúl felnőttkori viselkedésére.

Hogyan válasszuk ki a nyúl ételt

09.június 2020

A házinyulak számára az Energys hobby tápsorozata megfelel a tenyésztők és maguk az állatok igényeinek. Összetételük alkalmazkodik a hizlalási szakaszhoz vagy a tenyésztés céljához. A termékkínálat kokcidiosztatikumokat tartalmazó granulátumot is tartalmaz. Melyik tápot válasszuk tehát?

Hogy ismerjük fel, hogy a nyúl beteg?

26.május 2020

Az egészségi állapot egészen alapvető mutató, amely befolyásolja a nyulak további (reproduktív, produktív, kiállítási, sport) mutatóit. Minden tenyésztő elsődleges törekvése mindig a jó egészség megőrzése kell, hogy legyen, akár hústenyésztésről vagy csak kedvtelésből való tenyésztésről van szó - kiállítás és verseny céljából. A nyulak rövid és hosszú távú gondozásának egyaránt erre kell törekednie.

A leggyakoribb házinyúl-betegségek és megelőzésük

04.május 2020

Noha a házinyúlnál csak néhány betegség fordulhat elő (a kutyákkal és macskákkal összehasonlítva), magától értetődik, hogy a jó egészségi állapot megőrzése a cél. Fertőző betegségek azok, amelyeket betegségokozó csírák (vírusok, baktériumok, paraziták, gombák) okoznak és az állatok körében terjednek.

Mennyi ideig él a házinyúl?

10.április 2020

A házinyúl a közepes élettartamú társ állatokhoz tartozik. Ezt a szempontot figyelembe kell venni, amikor a nyulat kedvtelésből tartott állatként vásárolják meg.

Megfelelő kondícióban vannak-e a nyulak?

18.március 2020

Az optimális kondíció elérése a tenyésztési praktikák és a háziállatok gondozásának célja. Kondíció alatt az állat egy adott célra való tényleges készenlétét értjük, amelyet sok külső és belső tényező határoz meg. Különösen a táplálkozás és ápolás szintje, valamint az egyén egészségi állapota kapcsolódik elválaszthatatlanul a kondíció szintjéhez.

Házinyúl-tenyésztés - fajták és elterjedésük a Cseh köztársaságban

05.február 2020

A tenyésztett házinyulak fajlagos génkészletét a Cseh Köztársaságban a fajtatiszta nyulak és keresztezéseik képviselik. Elterjedésük a tenyésztési iránytól függ. Jelenleg belföldön a nyulak háztartási tenyésztése öt alapvető irányban történik - hagyományos (nem szervezett) kis tenyészet, szervezett kis tenyészet, gazdasági tenyésztés, laboratóriumi tenyésztés és az ún. klasszikus „házikedvenc” tenyésztés.