Hogy gondozzuk a házinyulat

Minden háziállatnak szüksége van olyan gondozásra, ami megfelel a szükségleteinek. Ez a rendszeresen ismétlődő gyakorlatok összességét és tenyésztői gondozást jelent. Megfelelő gondozással az elhelyezés, etetés, itatás és bánásmód szempontjából megakadályozhatja a betegségek jelentős részét, mivel a nyúl jó egészsége biztosított. Az alábbiakban bemutatjuk a nyúltenyésztésnél a legfontosabb technikákat.

Adaptáció az új otthonban

Amikor megérkezik/odaszállítják a nyulat az új otthonába, tanácsos őt kb. 2-3 órára békén hagyni a dobozban. Ezt követően a nyulat új tenyésztő berendezésbe helyezik (ólak, házikedvenc nyulak - hobbi ketrecek stb.). Az első két-három nap során ajánlatos a nyúlnak maximális nyugalmat biztosítani az alkalmazkodáshoz. Általános szabály, hogy amint a nyúl rendszeresen elfogadja a takarmányt és ürít, akkor "nyert ügyünk van". A nyúl állapotát és viselkedését naponta legalább egyszer ellenőrizni kell, ideális esetben etetés közben. Egészségi probléma gyanújának felmerülése esetén tanácsos kapcsolatba lépni az állatorvossal.

Adaptáció az új otthonban

A nyulak védőoltásai

A Cseh Köztársaság körülményei között nincs törvényes kötelezettség a nyulak betegség elleni oltására. A nyúlpestis és a mixomatózis elleni oltás azonban ajánlott. E betegségek előfordulása hazánkban gyakori és halálos lehet, ha nem beoltott nyulakat támad meg. A beadás módja és a specifikus immunitás időtartama az adott oltástól függően változik. A vakcinázást állatorvos végzi. Az oltási időköz mindig az adott oltástól függ. Általában azonban évente kétszer ajánlott az oltatás.

Etetés és itatás 

A nyulak etetése szilárd takarmánnyal leggyakrabban naponta egyszer vagy kétszer történik. A közbeeső időben a nyúlnak ömlesztett ételeket kell kapnia - minőségi szénát vagy szalmát. A szilárd takarmányt leggyakrabban tálakban kapják. Ezeket hetente egyszer meg kell tisztítani, és rendszeresen fertőtleníteni kell. A jászlak a legmegfelelőbbek az ömlesztett takarmány adagolásához, de jó higiénia mellett az adagolt széna a ketrec teljes alapterületén elhelyezhető, vagy akár a pihenőhelyen is. Higiéniai szempontból a nyulak itatására azok az itatók a legjobbak, amelyekben a víz a legtovább tiszta marad. Nyáron vagy amikor nagyobb a nyulak száma a ketrecben, jobb a vizet gyakrabban cserélni és feltölteni.

Nyulak szőrméjének és karmainak az ápolása

A nyulak rendszeres szőr- és karomápolást igényelnek. A nyúlszőrzet szerkezetileg erősebb és hosszabb bolyhokból, rövidebb félbolyhokból és a hullámos szőrzet bőséges gazdagságából áll. Ez így van az ún. normál szőrű nyulaknál. Ezeknél a nyulaknál elegendő a kisállatok számára való fésűvel való átfésülés, körülbelül hetente egyszer. Rövidszőrű nyulak (ún. rexek) esetén, akik rövidebb szőrzettel rendelkeznek, a finomabb kefe alkalmasabb. Ezzel szemben az angóra típusú hosszú szőrű fajtáknál (a hosszú és sűrű gyapjúképző szőrzet miatt) minden nap szükség van a szőrzet kifésülésére. A szőr jól tükrözi az állat általános egészségi állapotát. Az ilyen nyúlnak vastag, szorosan illeszkedő és fényes szőrzete van.

Nyulak szőrméjének

A karmok egy pata-képződmény, amely a bőrből ered. Lefedik a nyúl összes ujjának utolsó ujjpercét. Az első karomvágást a 2. - 3. hónapos kor körül kell elvégezni, majd kb. háromhavonta. Ellenkező esetben a karom túlnőne, megakadályozná a megfelelő járást és fájdalmat okozna az állatnak. A karmokat speciális fogóval vágják addig a vonalig, amely a karomban már vérrel és idegekkel teli, a vérzés elkerülése érdekében.

Nyulak karmainak az ápolása