Hogy tartsunk házinyulat

Gyakori téma, és valóban általános követelmény a házikedvenc nyulak kezdő tenyésztői számára, hogy alkalmasak-e és képesek-e az új házinyúl-társat háziasítani. Az egymáshoz való „barátságosság” képessége részben veleszületett és részben a külső környezet befolyásolja. A nyúl háziasításakor be kell tartani az ajánlott irányelveket, mivel a korai szocializációs szakasz jelentős hatással van a nyúl felnőttkori viselkedésére.

A nyulak és temperamentum

A temperamentum genetikai megalapozása szempontjából a nyulaknál főszerepet játszik a fajta hatása. Ismerünk olyan fajtákat, amelyek meglehetősen élénk temperamentummal rendelkeznek (pl. mezei nyúl, hermelin, kis piebald stb.), valamint flegmatikusabb génállományúakat (pl. francia bárány, törpe bárány). Nem kevésbé fontos szerepet játszik a családi terheltség, mivel a nyulak viselkedése viszonylag örökletes dolog. A fajtatiszta nyúltenyésztés egyik kritériumának (az egészségügyi és a külső szempontokon kívül) a stabilizáló, a környezetre és a tenyésztésre reagáló egyének kiválasztásának kell lennie.

Kisnyúl vásárlási lehetőségek

Házikedvenc nyulak tenyésztése szempontjából a Cseh Köztársaságban a legelőnyösebb a törpenyúl. Több forrás van, ahonnan nyuszit lehet beszerezni. A legnagyobb garanciát a Cseh Tenyésztők Egyesületébe tartozó tenyésztőtől való vásárlás jelenti. Egy ilyen tenyésztő általában standard méretű nyulat kínál, de a szőrzete eltérő színű attól, amit a szabvány előír (pl. fekete nyúl fehér folttal az orrán). De egy ilyen nyuszi is tud nagy örömöt okozni társként. Előny az, hogy látjuk a nyuszi szüleit, a környezetét, és maga a tenyésztő ad tanácsot ad nekünk.

Házikedvenc nyulak

Kevésbé előnyös speciális kisállat-áruházból vásárolni, ahol elsősorban keresztezett törpenyulakat kínálnak; fajtatiszta törzskönyvezett nyulakat csak szórványosan kínálnak. A legkevésbé megfelelő alternatíva a hirdetés útján való vásárlás, amikor nem látjuk a vásárolt állatot. További lehetőség nyúl beszerzésére, ha állatmenhelyről hozzuk el. Az ilyen nyulak azonban már idősebbek, és általában rosszul viszonyulnak az emberekhez, így a megszelídítésük problematikusabb.

Szállítás az új otthonba

A szállításhoz vagy válasszunk egy speciális műanyag dobozt (macskák vagy kis kutyák szállítására ismert), vagy egy közönséges, de erős kartondobozt, megfelelő szellőzéssel. Az aljára tanácsos almot és szénát tenni.

Első fázis - nyugalom

Hazaérkezéskor a nyuszit el kell helyezni a ketrecben. A nyuszi számára a ketrecet még az érkezése előtt előkészítjük. A nyuszinak elég vizet és szénát/szalmát biztosítunk. Szilárd takarmányt az első napon nem kell még adnunk. Javasoljuk, hogy takarja le a ketrecet törülközővel, hogy szürkület jöjjön létre, amit a nyulak szeretnek. Magától értetődik a nyugalmi állapot fenntartása, legalább az első három napon. Legkésőbb a második napon a nyuszi el kell, hogy kezdjen táplálkozni és inni, és rendszeresen üríteni is.

Második fázis - érintés

Az érkezés utáni első hét tekinthető kritikus időszaknak. A legtöbb nyúl azonban jól túljut ezen. Körülbelül egy hét múlva a nyuszi fokozatosan megszokja az emberi érintkezést - az érintést. A legjobbnak tűnik a nyuszi simogatása etetés közben vagy után. A nyusziknak inkább a hátát simogassuk, nem pedig a fejét; egyes nyulak nem szeretik, ha a fejüket érintik. Ezt a fázist naponta többször is megismételjük, mindig nyugodtan beszélgetve és kerülve a hirtelen mozdulatokat.

Harmadik fázis - mozgás

Körülbelül 2-3 héttel az érkezése után tanácsos kivenni a nyuszit a ketrecből, és ölben simogatni. A nyulak szeretik a sztereotípiát, és megszokják, hogy a tulajdonosok hazajönnek a munkából és előre örülnek a simogatásnak. Ha biztonságos nyugalmunk van, akkor a nyuszit rövid ideig kint is lehet hagyni. A nyuszi szabad mozgását azonban mindig kontrollálni kell, nem lehet több napi 1 – 2 óránál. Ez elegendő idő a ketrecen kívüli fizikai aktivitáshoz és testmozgáshoz. A legtöbb kedvtelésből tartott nyuszi megtanítható a nevére, bár ez problematikusabb, mint a kutyák és macskák esetében.

A nyúl legjobb életkora

A nyuszi elhozásához a legalkalmasabb életkor a 7 – 10 hét, a testi fejlettségétől függően. Az emberrel való szocializációs fázis legjobban a nyúl kora 3.-4. hónapos korában valósul meg. Ebben a korban nyugodtan kell kezelnünk a nyuszit, és meg kell tanítanunk játékokra és más technikákra a háziasítás keretei között. Az idősebb nyulak kevésbé alkalmasak a szelídítésre, ám az egyéni variabilitás ebben igen jelentős.