Mely tyúkfajták a legalkalmasabbak kezdők számára?

A tyúkok a világ legnépesebb madárfaja, így nem meglepő, hogy nehezen tudja kiválasztani az ideális fajtát hátsó udvarába. Minden tyúkfajtának kissé más feltételekre van szüksége – és sajnos a kezdő tenyésztő gyakran pont ezeket nem képes biztosítani, ha rosszul választ. Akkor miként válasszon helyesen és felelősen?

Kérdezze meg önmagát

TYÚKFAJTÁK Ahhoz, hogy magának és tyúkjainak is jót tegyen, kezdje önmagával. Tegyen fel magának néhány egyszerű, de fontos kérdést. Mennyi időt tud és hajlandó szánni erre? Mekkora hely és milyen létesítmények állnak rendelkezésére a tenyésztéshez? És miért akar tyúkokat tartani? A kezdők számára a kevesebb időráfordítást és gondoskodást igénylő fajtákat javasoljuk.

Saját és tyúkjai elégedettsége érdekében

Kiindulásképpen lehetőleg nyugodt és bizonyos mértékig engedelmes tyúkfajtát válasszon. Az is kívánatos, hogy a tyúk évente a lehető legtöbb tojást tojja, de ne fogyasszon sok takarmányt. A választott tyúkfajta ezen felül ne legyen fogékony különböző betegségekre, és lehetőleg egyszerű legyen gondozni. Létezik egyáltalán az ideális tyúk? Létezik, és nem csak egy.

Leghorn

Ez a leghíresebb tenyésztett tyúk a világon. Ha szorgos munkást keres, ez az önnek való tyúk – évente mintegy 180 fehér héjú tojást ad. Az eredetileg olaszországból származó leghorn kifejezetten a magas tojástermelésre lett kitenyésztve. 2 kg-os súlyával az egyik legkönnyebb fajta. Könnyen felismerhető jellegzetes sárga karmairól. Ügyeljen, mert hajlamos a repülésre, bár ez idővel eltűnik. Ha nem, csiptesse le szárnyaikat.

Cseh tyúk

A kropenka az egyik legkönnyebb tyúkfajta, mely éghajlatunkat is kedveli. Ideálisan tartható szabadon, ahol megtalálja saját táplálékát, ezzel csökkentve a takarmányfogyasztást. Meglehetősen szívós, így télen is tojik, és természetesen ellenálló a betegségekkel szemben. Erős anyai ösztönnel rendelkezik, és évente kb. 180 tojást tojik.

Plymutka

A plymutka egy magas hozamú, népszerű fajta. Rendkívül tanulékony, és idővel maga is megtalálja tápláléka egy részét. Évente 180-210 világosbarna héjú tojást tojik, télen is. A gyermekek imádni fogják nyugodt természetét.

A plymutka amerikában lett kitenyésztve. A rendszeres tojáson felül népszerűségüket puha és szaftos húsuknak is köszönhetik. 2,3 – 2,9 kg körüli tömegükkel közepesen nehéz fajtának számítanak. Fejük kicsi, lábuk hosszú és sárga, törzsük pedig széles.

Hibrid tyúkok

A hibrid tyúkok sztenderd fajtákból lettek kitenyésztve, a lehető legkevesebb takarmánnyal a lehető legtöbb tojás termelésére. E fajták háztáji tenyésztése nem ajánlott, mert utódjaik gyengébben tojnak. A sztenderd fajtákhoz képest a hibridek több tojást tojnak (évente mintegy 300-at), de kb. 1,5 éves korukban tanácsos eltávolítani őket a háztáji gazdaságból. A klasszikus fajták kevesebbet tojnak (évente kb. 200 tojást), de 3 éves korukig megtarthatja és tenyésztheti őket a hátsó udvarban, a tojástermelés megtartása mellett.

A tojóhibridek választéka rendkívül változatos, mind a tyúk színében, mely lehet piros, kék, vagy a legnépszerűbb sávos, mind a tojáséban. Léteznek olyan hibridek is, melyek zöld, kék vagy sötétbarna tojásokat tojnak.

Most már nincs más hátra, mint helyesen választania, megfelelően gondoznia a tyúkot, majd sokféleképpen élveznie házi tojásait.