Miért eszik meg a nőstények saját tojásaikat?

A saját tojások tyúk általi megevésének több oka lehet és a leszoktatásra számos módszer létezik, mielőtt a radikális megoldáshoz folyamodna és leölné a tojót.

Ennek a gyakori jelenségnek több oka is lehet:

  • Gyenge tojáshéj - az ásványi anyagok hiánya miatt, különösen az intenzív tojás időszaka alatt, a héj meggyengül. A tyúk eredetileg véletlenül megsérti a tojás felületét, a tartalom kiszivárog, a tyúk megtanulja, hogy a tojás tartalma elfogyasztásra kerül, és felveszi ezt a rossz szokást. A tyúkok ezután a tojáshéj szándékos feltörésével teljes egészében likvidálják a tojt tojásokat.
  • Más táplálkozási hiányosságok- a fehérje vagy a vitaminok hiánya - is okozhatják.
  • Nem elegendő terület nem elegendői tevékenységre (gereblyézés, söprés, takarmánygyűjtés) ösztönzéssel.
  • Nem megfelelő tojófészek a tojáskárosodás lehetőségével.

Az első két okot könnyen megelőzheti a tojónak az iparilag előállított komplett tápkeverékkel való táplálásával, amely elegendő kalciumot tartalmaz (a tyúknak naponta 3-5 gramm kalciumra van szüksége), esetleg vitaminos-ásványi kiegészítőket is adhat (abban az esetben, ha csak gabonával vagy háztartási maradékokkal eteti). A rossz szokás kialakulása esetén ennek megszüntetése problematikus és intézkedésre van szükség, hogy a tojás a kitojása után ne kerüljön azonnal a tyúk közelébe, pl. a tojófészkek megfelelő konstrukciója lehet a megoldás. Van, amikor a leginkább célravezető megoldás a tojást megevő tojó eltávolítása, mert leszoktatni gyakorlatilag lehetetlen.