NYÚLPESTIS - RHD VAGY VHD (A NYULAK VÉRZÉSES MEGBETEGEDÉSE)

Az alábbi cikkben a nyúlpestissel foglalkozunk - rhd vagy vhd (a nyulak vérzéses megbetegedése).

Klinikai tünetek és előfordulás

Először hirtelen nagy arányú mortalitás figyelhető meg. Az elhúzódó betegség kialakulása során a nyulak testhőmérséklete magas lehet és véres orrváladék jelenhet meg.

A betegség előfordulhat nőstény tenyésznyulaknál és hízónyulaknál. A mortalitás akár 90%-os is lehet mindössze 48 órás lappangási idővel. Azok az állatok, amelyek felgyógyulnak, 6 hónapig immunisak erre a betegségre. Külső környezetben a vírus hosszú ideig túlél és rendkívül ellenálló. Nem befolyásolja a fagy vagy a 30 °C feletti magas hőmérséklet. A vírusok továbbá számos vírustörzset alkothatnak. A beteg nyulak a testváladékukkal ürítik ki a vírust, pl. a vizeletükkel és a ürülékükkel.

A vírus terjedése

A nyúlpestis könnyedén terjed az állatok közötti közvetlen érintkezés útján; a vírus az orrnyálkahártyán vagy a kötőhártyán keresztül jut be a nyúl szervezetébe. A jelentős ellenálló képesség a környezetben azt jelenti, hogy a pestis könnyedén terjed közvetett módon a táplálékon, vízen, almon vagy az eszközökön keresztül. A nyúlpestis vírus közvetlen terjedése a fullánkos rovarok csípésével történik. A fertőző anyaggal - ürülék vagy elhullott nyulak - érintkezésbe kerülő legyek mechanikus módon, testükön vagy emésztőszerveikkel terjesztik a vírust; minden, amire a légy rászállt vagy amire ürített fertőző más nyulak számára. A tenyésztő is lehet mechanikai vektor.

Megelőzés

Az egyetlen megelőzési mód az oltás az alábbi vakcinákkal: Pestorin, Pestorin mormyx (kombinált vakcina), Nobivac, Castorex, Morin. Kérjen tanácsot állatorvosától a leghatékonyabb oltási ütemtervért. Az oltást rendszeresen meg kell ismételni (pl. négyhavonta).

rhd

A nyúlpestis új formája - RHDV2

Európában 2010 óta van jelen (először Franciaországban jelent meg), Csehországban 2017 óta. Érdekes, hogy a klasszikus pestistől eltérően érintheti a mezei nyulakat és a házinyulakat egyaránt. A lappangási időszak 3-6 napig tart. A mortalitási arány 60-100%. Nagyban különbözik a klasszikus pestistől, ezért távoli szerotípusnak tekinthető. A vírus rendkívül ellenálló a környezetben. A klasszikus pestishez hasonlóan túléli a fagyot. Közvetlen érintkezéssel, vízzel, takarmánnyal és fertőzött alommal terjed. A vérszívó rovarok szintén szerepet játszanak a passzív átvitelben. Különböző korú nyulak is megfertőződhetnek.

Lefolyás

A betegség lefolyása lehet perakut, akut, szubakut vagy ritka esetekben krónikus. A fertőzés általában perakut (hirtelen halál klinikai jelek nélkül). A lappangási időszak az RHDV2 esetében 3-5 napig tart. A akut lefolyás jellemzői az olyan klinikai tünetek hirtelen megjelenése, mint az étvágytalanság, apátia, láz vagy idegrendszeri tünetek. A halál a láz megjelenésétől számított 3 napon belül következik be. A krónikus lefolyás a fertőzött állatok csak kis százalékát érinti (körülbelül 5-10%).

A klasszikus pestisfertőzéssel ellentétben gyakori a nagyon fiatal nyulak halála 15-10 napos korban RHDV2-vel való fertőzöttség esetén. A patológiai vizsgálatok eredménye ugyanaz, mint az RHDV esetén, vérzés a tüdőben, lépmegnagyobbodás, változások a májban. Azok a nyulak, amelyek túlélik a fertőzést, hosszú távú immunitást szereznek a vírus ellen. Azonban testváladékukból továbbra is ürülhet a vírus, így ez a fertőzés forrása marad.

Megelőzés

Mivel az RHDV2 vírus más antigénekkel rendelkezik, mint a klasszikus pestis, speciális vakcina szükséges az oltáshoz. A klasszikus pestis elleni vakcina hatóereje az RHDV2 megelőzésében nagyon korlátozott. Szükséges az alábbi vakcina használata: Eravac, Nobivac, Pestorin RHDV2. Konzultáljon állatorvosával a megfelelő kezelésért.