Sertéstenyésztés

A sertések már nagyon régóta társai az embernek. Egyes források szerint már az időszámításunk előtti 9. Évezredben a húsáért kezdték tenyészteni, amikor háziasították. A szabad tartásból a sertések fokozatosan zárt istállókba költöztek. Hogyan működik a tenyésztési rutin a sertéstenyésztésben?

A malacok nevelése

Az ígéretes malacokat produkáló tenyésztők kocákat szalmán helyeznek el egy istállóban, néhányuk a fajtát természetes szaporítással tenyészti, mások a kontrollált szaporodás standard módját - a kontrollált megtermékenyítést választják.

A cél a malacok jó születési súlya és kiegyensúlyozottsága, amelyet mind a genetikai szelekció, mind a táplálkozási intézkedések befolyásolhatnak a vemhesség alatt. Alapvető fontosságú, hogy a kocák az ellés előtt optimális állapotban legyenek, ill. optimális zsírrétegük legyen.

Az ellés, amely a vemhesség nagyjából 115-ik napján következik be, a koca és a malacok számára is több szempontból kritikus időszak. Ez különösen igaz a kocák modern genotípusaira, ahol az ellési idő meghosszabbodik, mivel almonként nagyobb számú malac születik. Az utoljára született malacok befulladása enyhe agyi diszfunkciót okoz, ami csökkenti a reflexüket, így ez is gyakori oka annak, hogy nem érkezik oda időben a kocához, hogy ihasson a kolosztrumból.

Koca

A kocák teljesítménye

Míg a csúcsszintű európai tenyészetekben a kocák szaporulata évente negyven malacot (16,8 malac almonként) jelent, a fent említett Pristice-i fajtáknál a tenyésztési munka más utat követ.

A Sertéstenyésztők Szövetsége által kifejlesztett jelenlegi módszertan szerint a tenyésztést olyan átlagos egyénekre kell építeni, akiknek jellemző tulajdonságai kifejezetten a típusra, felépítésre, megjelenésre, stresszállóságra és hosszú élettartamra összpontosítanak. A jó szaporodási tulajdonság a Pristice fekete nyakú fajtájának egyik jellemzője, és ezt az alomban 10,5 (21 napos korukig) nevelt malac jeleníti meg.

A malacok gondozása

Az újszülött malacok elvesztésének elkerülése érdekében bizonyítást nyer, hogy az ellés során segítséget jelent, ha vagy az elletési ólba azonnal egy második infralámpát helyeznek az elsődleges hőforrás zónájában. Az újszülött malac a száraz hely és a meleg mellett időben kell, hogy elegendő kolosztrumot igyon. A megszületett malacok köldökcsonkját kezelik, a szemfogaikat megélezik és három-öt napon belül vasat kapnak. Két héten belül a kanokat standard módszerrel kasztrálják.

A malacok elválasztása

A malacok nagyjából harminc napig maradnak a koca alatt, miközben két hét után komplett takarmányt is kapnak. Természetesen a születés utáni első naptól kezdve hozzáférnek a vízhez. A hét és nyolc kilogramm közötti elválasztott malacok közös ólakba kerülnek, ahol ad libitum adag takarmánykeveréken és vízen vannak tartva. 60 napos korában elérik a kb. 25 kg tömeget, és készen állnak arra, hogy szaporítóként, illetve hizlalás céljából értékesítsék őket. Kb. 120–130 kg vágási súlyra a sertéseket általában hat hónap alatt tudják felhizlalni.

A Pristice sertések esetében a magasabb növekedési képesség károsan hat a hús minőségére és érlelésére. Rossz táplálás esetén a Pristice-i disznó már hetven-nyolcvan kilogramm tömegű zsírt felhalmozott, de a karaja kicsi. Az ideális hizlalási időszak nagyjából nyolc hónap, amikor a vágásra szánt állatok húsa már érett, ami a karaj márványos rajzolatú vágásából látszik, miszerint intramuszkuláris zsírt hoz létre.

Přeštice malacok

Sertéstartás

A legfiatalabb kategóriától kezdve a malacok tartása szalma almon történik. A napi almozás biztosítja az állatok tisztaságát, emellett szórakoztatást is nyújt és nem kell megharapott farkakkal vagy fülekkel foglalkozni. Mivel a sertések a szalmát eszik is és ürítenek rá, alul ízletes minőségi árpa szalmára helyezze el őket.

Arról, hogy a disznók kis csoportokban élő életrevaló társas lények, nem kell hosszan értekezni. Pontosan a természetes viselkedés alapján tartják a sertéstenyészetet állandó csoportokban, ahol öt-hét koca, malacokkal és egy kan található.

A kocát és a malacokat a közös családi ólba az ellés után hat héttel kell áthelyezni. A tenyészkan stimulálja a kocát, aki még szoptatás idején is vemhes lehet. A malacokat három hónapos korukban választják el, amikor már kapnak szilárd táplálékot. Az anyakocával való lényegesen hosszabb idejű társas kapcsolat előnye a gyakorlatilag teljes stresszmentesség.