Tyúktenyésztés

Napjainkban mindazok, akiknek erre legalább minimális lehetőségük van, igyekeznek saját növényi és állati eredetű élelmiszerek előállításával hozzájárulni az egészségesebb étrendjükhöz. Az állati eredetű élelmiszerek esetében leggyakrabban saját termelésünkből származó tojásokról van szó. Itt azonban felmerül a kérdés: Hogyan?

Ami az étkezési tojások előállítását illeti, hazánkban alapvetően tyúktojásokról beszélhetünk, a kacsatojások fogyasztása minimális. Ha tyúktenyésztés mellett döntünk, meg kell határoznunk az eljárást.

Feltételezzük, hogy nem áll rendelkezésünkre semmi, ami alkalmas lenne a tenyésztésre.

Tyúkól

A modern tyúkólnak tágasnak, levegősnek és elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a tenyésztő anélkül végezhesse az állatok gondozását, a takarítást, valamint a beszennyeződött alom eltávolítását, illetve újra cserélését, hogy ehhez a belépéskor vagy a munkavégzés során le kellene görnyednie. Készülhet szilárd építőanyagból, de például falapokból is. A falapoknak legyen hornyuk és csapjuk, hogy a fa száradása következében ne keletkezhessen rés, amelyen keresztül hideg levegő áramolna be a tyúkólba a téli hónapokban. A tyúkól építés valószínűleg leggyorsabb módját az OSB lapok és hasábok teszik lehetővé. Jelen cikknek nem feladata ismertetni maga a tyúkól kivitelezését, erre vonatkozó hozzászólás bőségesen található az interneten. A tyúkólnak oldalablakra van szüksége, én lexan tetőablak beépítését ajánlom.

Ülőrudak

Körülbelül 120 cm magasságban ülőrudakat helyezünk el, a tyúkok éjszaka ezekre ülnek. Célszerű a tyúkok számára létrát is készíteni, hogy egyszerűen feljussanak az ülőrudakra. Az ülőrudakat időről-időre ki kell cserélni vagy meg kell tisztítani, ezért azokat befogó tokokba illesztjük, amelyekből könnyen kiemelhetők, majd ismét könnyedén visszahelyezhetők. Ajtóként a hagyományos 80 cm széles tokos ajtót ajánlom, ezen könnyen be lehet hajtani a talicskával.

A madárház közvetlenül csatlakozik a tyúkólhoz, a tyúkok a tyúkól ajtaján, hideg időjárás esetén pedig az ajtó alján található nyíláson át kilépve érik el.  A madárház fedett, így a baromfi védve van a nyestek, menyétek, rókák, vagy akár macska, illetve az olyan repülő ragadozók, mint a sólyom és a karvaly, vagy a bagoly okozta károkkal szemben. Eső és hó esetén a madárház berendezése nem nedvesedik. Hegesztett négyzet keresztmetszetű 16 x 16 mm-es kerítésháló, a kisebb szemek (pl. 10 x 10 mm) ugyanakkor az egerek és patkányok behatolása ellen is védelmet nyújtanak, különösen akkor, ha a madárház és a tyúkól padlója beton. A madárház méretét a tyúkok számának megfelelően választjuk meg, elég nagynak kell lennie, különösen akkor, ha a tenyésztőnek nincs lehetősége a tyúkokat kiengedni belőle a füves kertbe. Ha mind a tyúkól, mind a madárház padlója beton, fel kell hinteni alommal. Ehhez ideális a faforgács, a szalma, a széna, a fakéreg talajtakaró, ugyanakkor a nagyobb por miatt a fűrészpor kevésbé alkalmas.

Az etetőt az ügyes tenyésztő maga is elkészítheti falapokból vagy rétegelt falemezből. Ugyanakkor megfelelőbbek a szaküzletekben kínált fémlemez etetők. Előnyük a könnyű tisztán-tarthatóság, beszennyeződés esetén könnyen kimoshatók. Ráccsal is felszereltek, amely megakadályozza az élelem kikotrását, és egyúttal lehetővé teszik, hogy minden tyúk könnyen elfoglaljon egy részt, amelyből kicsipegetheti a saját napi adagját. Ideális az etetőt megközelítőleg a tyúkok hátmagasságával megegyező magasságba elhelyezni, ezzel elkerülhetővé válik a takarmány kikotrás vagy ürülék okozta pazarlása.

Itatónak bármely kellően nagy fém vagy műanyag edény használható. Ugyanakkor ún. vödrös itatók megvásárlására is lehetőség nyílik. Ezek tartalmát a baromfi nem tudja a lábával beszennyezni, hosszabb ideig tiszta marad bennük a víz, miután a tyúkok azt legfeljebb a csőrükkel képesek beszennyezni.

Ásványi zúzalék tartóként doboz használható, amelyet megtölthetünk szitált kaviccsal vagy baromfinak és galamboknak szánt zúzalékkal. Zúzott, szárított tojáshéjakkal egészíthető ki. Különösen madárházas zárt tenyésztés esetén fontos a hamuzó és kapirgálóhely biztosítása. Egy körülbelül 60 x 60 x 15 cm (hosszúság x szélesség x magasság) méretű dobozból készítjük, amelyet homokkal  vagy fahamuval töltünk meg. A tyúkok ezt por- és hamufürdőként használják - illetve itt kapirgálnak, amikor nem mehetnek a kifutóba.

Ürülékgyűjtő

A tenyésztő az éjszakai alvásra, illetve nappali pihenésre használt ülőrudak alá telepít egy ürülékgyűjtőt. Az ülőrudak alá egy 15 cm magas, deszkákból álló keretet helyez, amelyre kb. 7 x 7 cm szemméretű hálót szögez, ezen keresztül a trágya megbízhatóan lehull, ugyanakkor a tyúkok nem férnek hozzá. Ez által megakadályozható, hogy a tyúkok érintkezzenek az éjszaka keletkezett ürülékkel. A tyúkól padlójának tisztításakor az ürülékgyűjtő felemelhető, és az alommal együtt a trágyagyűjtőbe üríthető.

Hány tyúk legyen?

A jó egészség megőrzésének és a legnagyobb teljesítmény biztosításának egyik alapvető feltétele  az elegendő hely a tyúkólban. Kisüzemi tenyésztési körülmények között fedett térben 1 m2-en legfeljebb 3 db nagytestű és 5 db kistestű állat lehet (Malík, V., 1991). Egy 3 x 2 m alapterületű tyúkól esetében tehát legfeljebb 18 tojótyúk elhelyezésére nyílik mód, a szomszédos madárháznak dupla alapterülettel kell rendelkeznie. Amennyiben keltető tojásokat szeretnék előállítani és csirkéket kelteni, én személy szerint kisebb számot mondanék, tíz tojótyúkot és egy kakast. Ez azonban már egy másik cikk tárgya lehetne.

Tojófészkek

A házityúk tojófészkeinek ajánlott mérete (szélesség x magasság x mélység) 350 x 400 x 400 cm (Malík, V., 1991). Ezek legfeljebb három sorban lehetnek egymás fölött. A tojásrakáshoz elegendő hely tiszta héjú és nem fertőzött tartalmú tojások előállítását teszi lehetővé. Egy tojófészek három tojó igényeit szolgálhatja ki. Ha nem akarunk saját magunk tojófészket készíteni, keressünk megfelelő ajánlatot az interneten, ahol számos termékre vonatkozó kínálat, illetve ezek elkészítésére vonatkozó útmutató található.

Etetés

A csirkék mindenevők, elsősorban növényi táplálékkal táplálkoznak, de étrendjüknek a növényi mellett állati összetevőket is tartalmaznia kell. A tojók a táplálékuk minden összetevőjével szemben magas követelményeket támasztanak. A csirkéket takarmányozására általában gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesekből álló keverékek szolgál. A gabonafélékből búza, árpa, kukorica, hántolt zab használatos, különösen ha ezek a tenyésztő saját termeléséből származnak. Ügyelni kell arra, hogy a baromfi megfelelő arányban kapjon nitrogéntartalmú anyagokat, zsírokat, szénhidrátokat, rostokat és egyéb összetevőket, beleértve a nyomelemeket is, továbbá a darált gabonakeveréket fehérjetartalmú koncentrátummal kell kiegészíteni, például az összes baromfi-kategória testsúlygyarapítására kiválóan alkalmas, legjobb minőségű szójababot tartalmazó univerzális Baromfi UNI 30 koncentrátum. Gabonafélékkel 20-40% arányban szükséges összekeverni (fajtától és hizlalási szakasztól függően). Hozzájárul a gyors növekedéshez és a magas húshozamhoz.

Mindazonáltal jelenleg a legkönnyebb a baromfikat iparilag előállított teljes értékű takarmánykeverékkel etetni. Ezeket kiegyensúlyozott tápanyag-arány jellemzi. Az Tojó Gold granulált takarmány magas tojóarányt és szilárd héjú tojásokat biztosít. Magas tojóarányt hivatott elősegíteni az Tojó Klasik szórt keverék is. A tenyésztők ugyanakkor nagyra értékelik az Tojó Repro komplex tojótyúk keveréket, amely magasabb tojóarányt eredményez, illetve elősegíti az embriók sikeres fejlődését.

A baromfi beszerzése

Számos lehetőség van. Ha az érdeklődő konkrét fajtatiszta baromfit szeretne, azt a szaksajtóban és a hirdetési portálokon megjelenő hirdetésekben találja.  Ha a magas tojástermelést tartja szem előtt, választhatja valamelyik kereskedelmi felhasználású tojóhibridet, és a csirkékből tojótyúkokat nevelhet, vagy vásárolhat 6 hetes nevelt tojókat. A gazdaságok az első tojóév után kiselejtezik a tojókat. Olyan tojókról van szó, amelyek az újratollazást és a számukra új, és egyben természetes életmódra, illetve tartási körülményekre való akklimatizálódást követően még egy, vagy akár két évig is tojhatnak a tenyésztőnek. Ezután a tenyésztő leselejtezheti a tyúkokat és újakat vásárolhat, esetleg új állatállománnyal válthatja fel az eredetit. Megfelelő gondoskodás esetén a tyúkok tíz vagy akár még több évig is elélhetnek. Ebben a korban azonban már nem várható tőlük semmilyen jelentősebb haszon. A tenyésztők általában már a második tojás után megválnak a tojóiktól.

Tojásevés

A tojók saját tojásevése gyakran előforduló jelenség. Ez a rossz szokás akkor fordulhat elő, amikor a tyúk puha héjú vagy héj nélküli, csak petemembrános tojásokat tojik. A tojás megreped, szivárog, a tyúkok megkóstolják, és rászoknak. Fokozatosan keresni fogják az ilyen tojásokat, majd később kikezdhetik a szilárd héjú tojásokat is. A tojók kalciumhiányos ásványi zúzalék fogyasztása esetén tojnak puha héjú tojásokat. Teljes értékű összetett takarmányok etetésekor ez a jelenség nem fordulhat elő. Néha a háziasszonyok is felelősek ezért a rossz szokásért, amikor például a felhasznált tojások friss héjait etetik fel a tyúkokkal. A megmaradt tojásfehérje ízleni kezd a tyúkoknak, fokozatosan egyre többet keresik, míg végül megtanulják már a tojófészekben elfogyasztani a tojásokat. A tojáshéjat meg kell mosni, szárítani és össze kell zúzni. Ezután a tojótyúkok testében ideális kalciumforrást jelentenek a tojástermeléshez.

A tyúkok télen

A tyúkok a cikkben ismertetett tyúkólban jól, megfelelő tojóteljesítménnyel tűrik a közép-európai teleket. A rózsataréjú tyúkfajták jobban ellenállnak a fagynak, mint a fűrésztaréjú tyúkok. A taréj elfagyására hajlamosak a nagy fűrésztaréjú tyúkok, például a Minorca és a Leghorn, stb. tyúkok. Ha fagy várható, be kell kenni a tyúkok és kakasok taréjait és toroklebenyeit étkezési olajjak, vagy a már jól bevált Indulona krémmel.

Ürüléktermelés és ártalmatlanítás

Egy tyúk naponta 175–180 g ürüléket termel, ami éves szinten körülbelül 65 kg-ot jelen. Ehhez hozzá kell adni az ürüléktartó és a tyúkól, illetve a madárház padlójának rendszeres tisztítása során a trágyára hordott alom mennyiségét is. Tíz tyúk esetében ez évente min. 1000 kg. Ebből következik, hogy a tenyésztőnek ideális esetében kerítéssel, pl. raklappal elkerített helyet kell elkülönítenie. A lerakott ürülék és alom komposztálása biológiai hulladék megsemmisítésére használt speciális baktériumokkal és enzimekkel, valamint kaliforniai földigilisztákkal felgyorsítható Ezek a trágyát három hónapon belül komposzttá alakítják át. Az ilyen komposzt közvetlenül alkalmas kiskerti trágyázásra.