A nyulak termékenységével, megtermékenyítésével és vemhességével kapcsolatos problémák

A nyúltenyésztés leggyakoribb problémái közé tartozik a nőstény nyulak megtermékenyítése és vemhessége. Ha nem akar terméketlenségi, megtermékenyítési vagy vemhességi problémákat, célszerű ellenőrizni és esetleg módosítani a környezetet, amelyben a nőstény nyúl él.

A nyulak termékenységét befolyásoló tényezők

A teherbeesést és az általános termékenységet számos tényező befolyásolja, például a környezet és a táplálkozás. E tényezők közül azonban csak néhányat lehet közvetlenül befolyásolni:

Környezeti hőmérséklet

Az alacsony és magas hőmérséklet csökkenti a termékenységet. Negatív hatása lehet a  25°C feletti hőmérsékletnek.

A világos napszak hosszúsága

Optimális a hosszabb nap, vagy a világosság naponta 14-16 órára való mesterséges kiterjesztése.

A táplálkozásnak jelentős hatása lehet

A táplálkozásnak már a tenyésztési periódusban meg kell felelnie a tenyésznyulaknak (nem szabad hizlalni). A legegyszerűbb az etetés a komplett tápkeverékkela tenyésznyulak számára, amikor az ajánlott adagolás kb. 50 g/kg a szaporítás előtti időszakban. Az alapvető tápot kiegészíthetjük természetes vitaminforrásokkal, mint amilyen a sárgarépa, fehérrépa, zeller, gyümölcsfa ágak, vagy tavasszal akár a pitypang.

A táplálkozásnak jelentős hatása lehet

Nőstények megtermékenyítése

A nősténynek a megtermékenyítés előtt ím optimális kondícióban kell lennie, tehát se túl kövér, se sovány ne legyen. Aktuálisan éhes se legyen, mert ilyen esetben a természetes reprodukciós utak egyszerűen nem működnek.

A megtermékenyítés optimális idejét egyszerűen csak a nőstény nyúl külső nemi szerveinek állapota alapján határozzuk meg. Ha a szeméremajak vörös, és mintha duzzadt volna, akkor sikeres megtermékenyítést várhatunk.