A nyulak termékenységével, megtermékenyítésével és vemhességével kapcsolatos problémák

Ha nem akar terméketlenségi, megtermékenyítési vagy vemhességi problémákat, célszerű ellenőrizni és esetleg módosítani a környezetet, amelyben a nőstény nyúl él, esetleg a táp mennyiségét is.

A nyúltenyésztés leggyakoribb problémái közé tartozik a nyulak megtermékenyítése és vemhessége. A vemhességét, és egészében véve a termékenységet, számos tényező befolyásolja (pl. a környezet és a táplálás), amelyek közül csak néhányat tudunk közvetlenül befolyásolni:

  • A környezet hőmérséklete - az alacsony és magas hőmérséklet csökkenti a termékenységet. Még a nyári 25°C feletti hőmérsékleteknek is negatív hatása van.
  • A nappali időszak hossza - optimális a hosszabb nap, vagy a fény naponta 14-16 órára való mesterséges kiterjesztése.
  • Alapvető hatással van a táplálék - meg kell felelnie a tenyésztett nyulak szükségleteinek a táplálási időszakban (ne legyen hizlalás). A legegyszerűbb a nyulak tenyésztéséhez ajánlott komplett tápkeverék (ajánlott adagolás kb. 50 g/kg a szaporítás előtti időszakban). Az alapvető tápot kiegészíthetjük természetes vitaminforrásokkal, mint amilyen a sárgarépa, fehérrépa, zeller, gyümölcsfa ágak, vagy tavasszal a pitypang.

A nősténynek a megtermékenyítés előtt optimális kondícióban kell lennie, tehát se túl kövér, se túl sovány. Aktuálisan éhes se legyen, mert ilyen esetben a természetes reprodukciós utak egyszerűen nem működnek.

A megtermékenyítés optimális idejét egyszerűen csak a nőstény nyúl külső nemi szerveinek állapota határozza meg. Ha a szeméremajak vörös, és mintha duzzadt volna, akkor sikeres megtermékenyítést várhatunk.