A NYÚLETETÉS KORLÁTOZÁSA

A tápanyagok nagyban befolyásolják a teljesítményt és a későbbi húsminőséget. A nyulak táplálását tekintve az etetés korlátozása gyakori beavatkozás. A korlátozás alatt olyan etetési technikát értünk, amelynél a takarmány-összetétel valamilyen módon korlátozott. Különbséget kell tenni a minőségi és a mennyiségi korlátozás között.

A minőségi korlátozás esetében az összetételben található tápanyagokat csökkentik vagy mellőzik. A mennyiségi korlátozás gyakoribb, mely esetben a takarmány mennyiségét csökkentik. A mennyiségi korlátozás speciális fajtája az időbeli korlátozás, ahol korlátozott az idő rendelkezésre állása, melynek során az állatok hozzáférnek a táplálékhoz. A korlátozás számos módon alkalmazható, például az elválasztást követően azonnal, majd a hizlalási időszakban, vagy későbbi ad libitum (korlátozás nélküli) etetési időszakban.

A mennyiségi korlátozás lassabb növekedést eredményez, de javítja a takarmány-hasznosítást (takarmány-fogyasztás gyarapodási egységenként). Mindamellett, ha a nyulakat ad libitum etetik újra, a gyarapodás kompenzálódik (intenzívebb növekedés a korlátozott növekedést követő időszakban). A rövid távú, de intenzív korlátozás hatása növelheti a takarmány emészthetőségét a vékonybélben és a vastagbélben. A vemhesség ideje alatti korlátozást szintén vizsgálták a nyulaknál, de ezekben a kísérletekben alacsonyabb születési súlyt figyeltek meg az ad libitum etetett nyulakhoz képest. Egy másik bizonyított előny a korlátozás tekintetében az emésztési problémák előfordulásának csökkenése a nyulaknál elválasztás után.

NYULAKA közvetett korlátozás kifejezés is használható. A közvetett korlátozás a víz korlátozása, ami csökkenti a táplálékfelvételt és a vágási súlyt. Az eredmények szerint ez csökkenti néhány egészségügyi probléma előfordulását.

A nyúltenyésztésnél a korlátozás számos formában megjelenhet. A mérsékelt korlátozás szintén csökkentheti az izmok közötti zsírt és a főzés során a hús vízveszteségét. Bizonyossággal elmondható, hogy az etetés ezen formája legtöbb esetben csökkenti a mortalitást és a betegségek előfordulását, és javítja a takarmány-hasznosítást, azonban jelenleg is számos olyan kísérlettel találkozhatunk, ahol ez az elmélet nem nyert bizonyítást. Ezért fontos kiértékelni, hogy milyen mértékig és milyen hosszú ideig kell alkalmazni a korlátozást.

A nyulak jóllétét tekintve a mennyiségi korlátozás során a következmények továbbra is vitathatóak, mivel a korlátozás hajlamos éhezéshez vezetni. A nyulak azonban bármilyen etetési technikához tudnak alkalmazkodni, és nagyon jól alkalmazkodnak mindenféle agresszív viselkedésre utaló jel nélkül.