HÁZIPULYKA

A taxonómiai besorolás szempontjából a pulyka a madarak osztályába (Aves), a tyúkalkatúak rendjébe (Galliformes), fácán-félék családjába (Phasianidae), a pulyka-félék alcsaládjába (Meleagris) tartozik.

Épület elkészítése a kispulykák tenyésztéséhez

Ha a tenyésztő kispulykák tenyésztésével szeretne foglalkozni ott, ahol eddig nem volt baromfi tenyésztve, akkor az épület falait és padlóját fertőtleníteni kell a paraziták ellen, a falakat le kell mosni, az etetőket és itatókat pedig el kell készíteni. A műanyag lapokkal elkerített gömbölyű felület fölé műanya kerül elhelyezésre, amely biztosítja a szükséges meleget. A létesítmény körülötti felületek védenek a rágcsálók bejutásától. A bejárat elé ajánlott egy fertőtlenítő oldattal ellátott lábtörlőt tenni, amit madárinfluenza esetén a tenyésztő nagyra fog értékelni. Az épületről általánosan beszélünk, ahol a feltételek eltérőek 10-15, valamint 50 és több kispulyka esetében egészen a vágósúly eléréséig. Ekkor már az alap technológia, azaz a villany, víz és szellőzés biztosításáról van szó.

 

Almozás

Körbe (körökbe) helyezzük el az almot. A tenyésztés során ügyelünk arra, hogy az alom folyamatosan száraz legyen. Erre bevált a puhafából származó forgács vagy száraz szalma. Az alom magasságának a teljes csarnokban 8 – 10 cm kellene lennie.

 

Hőmérséklet Német kékpulyka 1,0

Az egynapos pulykafiknak biztosítani kell, hogy a műanya alatti hőmérséklet 35 – 36 oC közötti legyen.  Ha a nevelés az év hidegebb részében történik, tavasszal, akkor a helyiséget 21 – 25 oC kell temperálni. A műanya alatti hőmérsékletet minden héten 3 oC csökkentjük, így hét hetesen a kispulykáknak a műanya alatti vagy a helyiségben levő hőmérséklet 18 oC lesz.

Ebben a korban kedvező időjárás esetén szellőztetünk és ha az épülethez füves kifutó tartozik, a kispulykákat rövid időre kiengedhetjük.

Ilyen esetben kis tenyészetről van szó, ahol a tenyésztő maximális kényelmet igyekszik biztosítani a pulykáknak.

 

Ha a tenyésztő héthetes brojler pulykákat vásárol egy farmról, akkor a tenyésztés sokkal egyszerűbb. Biztosítania kell az eddig leírtakat, és a neveldében a hőmérséklet 18 oC lesz a pulykák 12 hetes koráig. Ebben a korban a pulykák kiengedhetők a nevelde kifutójába. Ügyelni kell arra, hogy a kispulykák ne nedvesedjenek át vagy ne ázzanak el a reggeli harmat által.

 

Pulykák etetése

Kezdőknek ajánlottak a teljesértékű tápok. A gyártók az adott életkor szerint tápokat kínálnak.

A pulykák etetésére használható búza, kukorica, árpa, zab, köles és növényi eredetű egyéb táp. A zöld takarmányok közül a csalán, közönséges tyúkhúr, saláta és pitypang használható. A fajtiszta egyedek tenyésztői kihasználják a zöld legelőt is. Itt a pulykák állati különböző rovarok formájában eredetű táplálékot is találnak.

Itatáshoz mindig rendelkezésre kell állni tiszta ivóvíznek.

 

Annak a tenyésztőnek, aki minőségi és alacsony zsírtartalmú húst szeretne, nagyüzemi tenyésztésből származó pulykákat ajánlott beszerezni. Leggyakrabban a fehér, szélesmellű pulykáról van szó. Német kékpulyka 0,1

A keltetők fehér brojlerpulykákat kínálnak, amelyek gyorsan növekednek és magas a vágóhozamuk. A pulykakasok hizlalása 5-6 hónap, amikor elérhetik akár a 25 kg súlyt, kb. 3 kg táp/1 kg élősúly gyarapodása mellett. A tojók hizlalása 4-5 hónap, amikor elérik a 13 -15 kg, kb. 3 kg táp/1 kg élősúly gyarapodásakor. Ha tápról beszélünk, teljesértékű tápok etetéséről van szó. A pulykák 7 hetes korban kerülnek eladásra. Az érdeklődő nem szerint osztályozva vagy keverve, esetleg csak pulykakasokat is vásárolhat.

Az érdeklődők 7 hetes korban BIG 6 brojlerpulykákat is vásárolhatnak.A BIG 6 pulykák hibrid kombinációja hosszú évek nemesítői munkája, ami a pulykák növekedési potenciáját célozza meg.

A bronzpulykák nevelésekor a tápfogyasztás kb. 25 kg (a 24. hétig), a szélesmellűek esetében 30 kg (Prombergerová, I., Brázda, s.r.o., 2012, Praha).

Fiatal pulykák nevelése

A pulykák nevelésekor ügyelni kell arra, hogy főleg fiatal korban ne ázzanak el, de ajánlott ezt elkerülni a nevelés teljes ideje alatt.

A szélesmellű farmpulykák hét hetes korukig belső neveldékben vannak nevelve, a kiült és kotló által neveltek megfelelő időjárás esetén kimehetnek a kinti kifutóba is. A kotló ügyelni fog rájuk.

 

Hogyan viselik a telet?

A kispulykáktól eltérően, akik 6 hetes korig érzékenyek,a felnőtt pulykák ellenállóak és jól viselik a közép-európai telet. Fontos, hogy az ól száraz legyen és a felnőtt pulykák száma egy m2 legfeljebb 1 vagy 2 db legyen. Ha a tenyésztőnek magasabb szintű tenyészete van, az ólnak hőszigeteltnek kell lennie, mivel a felnőtt pulykák tavasszal tojni kezdenek és a reggeli fagyok esetén a tojások átfagynának és alkalmatlanok lennének a keltetéshez.

 

FAJTISZTA HÁZI PULYKA TENYÉSZTÉSE Narragansett pulyka 1,0

Akinek a céljai magasabbak és szeretne gyönyörködni a legnagyobb házi baromfiban, valamelyik fajtiszta változatot fogja választani. Igyekezni fogja az egyedeket szaporítani, nemesíteni, terjeszteni a többi tenyésztő között, továbbá kiállítani a kisállat kiállításokon.

 

A tojó és a kakas közötti jelentős nemi eltérés a fej, a testméret esetében jelenik meg, ahol a kakasok 1,5 – kétszer rövidebbek, mint a tojók. A pulykák fajtái között nagyon kicsi a faji jelek alaki változatossága, és a tollazatban sem jelennek meg eltérések, mint pl. a galambok és tyúkok esetében. Nemileg 12 hónapos korban érnek be. A tojástermelést már tavasszal kezdik. A kispulykák kelése a kotlós alatt természetes folyamat. Az inkubáció ideje 28 nap.

 

Az érdeklődőknek bemutatunk néhány nálunk leggyakrabban tartott fajt. Szlovákia nem rendelkezik saját fajtával. A szlovák kiállításokon német, bronz, német fekete, német gröllwitz, német réz, német narragansett, cseh szürkésfehér, narragansett (amerikai) pulykák láthatóak.

A 2020-as évben elismert szaporító tenyészet csak három van, egy az amerikai narragansett, cseh vad fehér csíkozású és német gröllwitz pulykákhoz.

 

BRONZPULYKA  Német kékpulyka narragansett színű 0,1

Nehéz típusú és testfelépítésű pulyka. Teste hosszú, körte formájú, jó izomzatú és emelt tartású.

Régi amerikai fajta, amelyet elsőként nemesítettek ki és megtartotta a vad ős legtöbb jelét, de megnövekedett a súlya és mérete, csökkent a tollak fénye és a színek intenzitása.  Amerikából az összes kontinensen elterjedt.

A tojáshozam kb. 6db, melyek súlya 80 g, a héj tejfölszínű sötét pöttyökkel. A kotlás teljes mértékben megmaradt, a legjobb kotlókról van szó.

Súly: pulykakakas 12 - 16 kg, tojó 8 - 9 kg.  A kakasok 27mm-es, a tojók pedig 24mm gyűrűkkel jelöltek.

 

NARRAGANSETT PULYKA

Régi, Amerikában kinemesített nehéz fajta. Gyorsan növekedik, jó comb és mellhússal. Igényes a táp mennyiségére és minőségére. A tojások barnás krémszínűek, sötétbarna foltokkal. Az ültetésre kész tojások minimális súlya 70g. Súlya: pulykakakas  12 - 17 kg, tojó 9 - 10 kg. A kakasok 27mm-es, a tojók pedig 24mm gyűrűkkel jelöltek.

 

CSEH PULYKA  Cseh vadpulyka szürke

Csehország és Morvaország területén régóta tenyésztik, alkalmas a kisállattartói feltételekhez. Edzettek, viszonylag gyorsan növekednek és jól kihasználják a legelőt.

A tojáshozam két ciklus alatt 20 – 40db. A tojáshéj barnás krémszínű, barna foltokkal. Az ültetésre alkalmas tojások súlya 70 g.  A kotlás a pulykák többségénél fennmaradt.

A fiatal pulykakasok súlya 9 - 11 kg max. 12, min. 8,0 kg, a tojóké – 5 - 6 kg, max.7,0 kg, min. 4 kg. Az öreg kakasok súlya 11 - 14 kg, max.15 kg, min.10 kg, a tojóké pedig 5,5- 7,0 kg, max.8 kg, min. 5 kg. A kakasok 27mm-es, a tojók pedig 24mm gyűrűkkel jelöltek.

 

Fehér (bronz fehér csíkozással) és szürke fehér csíkozással tenyésztettek.

 

Text a fénykép: Barlík Dušan