HOGYAN ÁLLAPÍTHATJUK MEG A NYÚL NEMÉT

A nyulak nemének meghatározása a tenyésztés rutineljárásai közé tartozik, amelyet minden nyúltenyésztőnek tökéletesen ismernie kellene. Míg a kölyöknyulaknál a helyes nemfelismerés a kezdőknek eleinte nehézséget okozhat, addig a felnőtt nyulaknál már könnyű.

A nem meghatározásának alapelvei

A nyulak nemének meghatározása során elengedhetetlen a helyes kezelési és rögzítési technikák betartása - nemcsak a nyúl, hanem a kezelő sérülésének elkerülése érdekében is.

A tenyésztési gyakorlatban többféle technika van a nyulak rögzítésére nemük meghatározása során. AKrálík legegyszerűbb megoldás, ha a bőr szőrzetét a háti részen finoman, de határozottan megfogjuk (a gyakorlottabbak kézzel), és a „nyulat a fenekére ültetjük”, másik kezünkkel pedig megvizsgáljuk a nemét. A temperamentumosabb vagy nagyobb testű nyulak esetében ajánlatos, ha az egyik személy rögzíti a nyulat, a másik pedig meghatározza a nemét.

Maga a nem meghatározása úgy történik, hogy a mutatóujjat a farok tövére helyezzük, a hüvelykujjal pedig finoman, de határozottan nyomást gyakorolunk a külső nemi szervek előtti területre. A nyomásnak olyannak kell lennie, hogy a teljes külső nemi szerv - nőstény nyúl esetében a szeméremajkak hím esetében a pénisz teljes kitolása - láthatóvá váljon. Ezenkívül a hímeknél a nemi szerv két oldalán látjuk a csupasz herezacskót a herékkel.

A régebbi módszer szerint a nyulat természetes testtartásban egy csúszásmentes szőnyegre helyezik, majd a bőrénél fogva felemelik a nyúl hátát, és a másik kézzel meghatározzák a nemet. Ez a régebbi módszer azonban nem megfelelő, mivel megkönnyíti a nyúl menekülését, és különösen az ilyen helyzetben nem tudjuk tapintással kideríteni a külső nemi szervek deformitását.

Óvatosan a fiatal nyulakkal!

A fiatal nyulaknál körülbelül 6 hetes korukig a nemek meghatározása meglehetősen problémás lehet, azonban a tapasztalt tenyésztők körülbelül 3 hetes kortól már elég megbízhatóan fel tudják ismerni a nemet.

A fiatal nőstényeknél feltétlenül tudni kell, hogy viszonylag nagy a csiklójuk, amely ebben a korban összetéveszthetőKrálík a pénisz tövével. A fiatal hímek herezacskója körülbelül 5-6 hetes kortól fejlődik; megbízhatóan csak körülbelül a második hónaptól lehet őket megkülönböztetni. Egyes vérvonalakban a herezacskó fejlődése némileg késhet.

A hím nyúl visszahúzhatja a heréit

Mivel a here visszahúzódhat a herezacskóba, lehetséges, hogy a nemi vizsgálat során csak a herezacskó lesz látható, és a herék a lágyékcsatornában vagy a hasüregben lesznek. Miután a nyúl megnyugodott, ismét leereszkednek.

Fontos információ: a látható és normális herezacskó kialakulása azt jelenti, hogy a nyúlnak van heréje (és lehet, hogy csak átmenetileg van behúzva). Ha a herezacskó nem fejlett, a herének nincs hová leereszkednie, és az ilyen hímek az ún. kriptorchidák. Ez örökletes hiba, és az ilyen egyedeket kizárják a tenyésztésből.