Prešticei feketelábú sertések
A prešticei feketelábú sertés (Pc) közepesen masszív fajta, előre lógó füllel. A kanok átlagosan 275 kg-os súlyt érnek el, a kocák kb. 30 kg-mal kevesebbet. A hasznosítást illetően húsevő fajtáról van szó, több hátszalonnával. Robusztus szervezetüknek és alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a przešticei sertések nagyobb számban is tenyészthetők legeltető állattartással. Országunk éghajlati viszonyai között ez a hizlalási technológia a nyári idényben alkalmazható, májustól októberig. A gyengébb súlygyarapodást és takarmányhasznosítást alacsony táplálkozási igényeik kompenzálják. A legelés ezen felül pozitívan hat a sertés egész immunrendszerére. Az etológiai szükségletek kielégítésével együtt ez lehetővé teszi a fajta termelési kapacitásának hatékony kihasználását.
A szabadban nevelt sertések legnagyobb előnye, hogy elevenebbek, mint a hagyományosan tartott állatok. Emellett húsuk is értékesebb táplálkozási szempontból, és elemzések szerint magasabb arányban tartalmaz az egészéget támogató anyagokat, pl. telítetlen zsírsavakat és ásványi anyagokat. A przešticei sertések húsát különösen nagyra tartják magas intramuszkuláris zsírtartalma miatt, mely omlóssá, puhává és ízletessé teszi.
Mangalica
A mangalica, avagy göndör szőrű sertés egy eredetileg Magyarországról származó, későn érő hízósertés fajta, mely 1974-ben genetikai védettséget kapott. Ez mentette meg ezt az előre lógó fülű ősi fajtát, mely ezután más országokban, köztük Csehországban is elterjedt. Magyarországon három színváltozatban tenyésztik: szőke, vörös és fecskehasú.
A fajta mérete a közepestől a nagyig terjed, 85 cm-t is elérő marmagassággal. A kifejlett sertések súlya eléri a 350 kg-ot; a kanok a nehezebbek. Jellegzetes hosszú, hullámos szőrük megóvja a mangalicákat a hidegtől, és mivel nem vedlenek, a nyári hőség sem zavarja őket. Ennek köszönhetően ezek a sertések egész évben legelőkön tarthatók, egyszerű menedékeket alkalmazva. A mangalicákat emellett könnyen etethetőnek tartják; a legeléssel elboldogulnak. A legelt fű azonban önmagában nem elég a sertések számára, akiknek természetesen szálastakarmányt is kell kapniuk.
A mangalica termékenysége alacsony, almonként 5-8 lassan növekvő malaccal. A hagyományosan hizlalt sertés genotípusokhoz képest mintegy háromszor annyi idő alatt érik el 140 kg-os vágósúlyukat, vagyis legkorábban 15 hónapos korukban. A hagyományos sertéstelepek ezzel szemben már öt hónaposan 115 - 120 kg közötti sertéseket vágnak! Másfelől, azonban, a mangalica alkalmazkodóképességével és a stresszel és betegségekkel szembeni ellenállóképességével kompenzálja alacsony produktivitását. Rendkívül ízletes és omlós húsa is keresett, melyből hagyományos magyar különbségek, pl. szalámi és csabai kolbász készülnek.