Madártetűatkák (tyúkatkák) kezelése

Tyúkjai egészségének megóvása a tenyésztés egyik legfontosabb teendője. Ha állománya hiányt szenved valamiben, vagy egészségi problémával küzd, az meg fog mutatkozni a tojásmennyiség csökkenésében vagy a viselkedés megváltozásában. Az egyik ilyen helyzet a madártetűatka-fertőzés. Miként azonosíthatja, és űzheti ki ezt a parazitát tollas barátai életéből?

Apró teremtmény, nagy gond

Madártetűatkák (tyúkatkák) kezeléseBár a madártetűatka nem egy óriás, súlyos kárt tud okozni. Egy 0,5 - 2 mm méretű exoparazita atkáról van szó, mely a gazda testének felületén él. Súlyos fertőzés esetén akár 25,000 atka is lehet egy tyúk tollai között! A madártetűatkák azonban nem minden idejüket töltik a tyúkok tollai között, mivel fényre van szükségük. Napközben legtöbbször megbújnak a tyúkól repedéseiben, melyeket csak éjszaka hagynak el néhány órára, táplálkozni. Ezután rejtekhelyeiken rakják le petéiket. Az ezekből kikelő lárvák komoly problémákat okozhatnak a későbbiekben. 

A madártetűatka (dermanyssus gallinae) fejlődési ciklusa a petén túl 4 szakaszból áll: lárva, protonimfa, deutonimfa és imágó. A hatlábú lárvák vérrel telve kelnek ki. Az első bebábozódást a nimfa és imágó szakaszok követik, mindkét esetben nyolc végtaggal. A protonimfák, deutonimfák és nőstény imágók szívják a gazdaállat vérét, a hím imágók azonban csak ritkán. A peterakáshoz a madártetűatkáknak vért kell szívniuk.

Ahhoz, hogy a madártetűatkák ne fertőzzék meg az egész ólat, ébernek kell lennie, és időben kell cselekednie.

Ismerje fel korán a fertőzés jeleit

Legyen résnél, ha a tyúkok tojásrakása megváltozik: csökken vagy teljesen megszűnik, vagy  vérfoltokat talál a tojásokon. A fiókák viselkedésén is észre fogja venni, ha gond van velük. Nyugtalanná, gyengévé és fáradttá válnak, és a stressz miatt kannibalizmus is előfordulhat. A madártetűatka-fertőzést külsőleg elsősorban a tollvesztésről és jelentős súlyveszteségről lehet felismerni.

A megelőzés létfontosságú tyúkjai védelméhez. Ehhez alaposan ellenőrizni kell a baromfikat (legalább hetente kétszer), és rendszeresen meg kell tisztítani a tyúkólat. Új tyúkok érkezésekor azokat is ellenőrizze elhelyezésük előtt.

Madártetűatkákat talált az ólban?

Ha atkák káros tevékenységére utaló jeleket észlel, cselekedjen azonnal. A legfontosabb teendő kiűzni ezen vérszomjas teremtményeket otthonukból, a tyúkólból. Az első lépés az alapos tisztítás, melynek forró vízzel és mosószerrel végzett mechanikus mosást is tartalmaznia kell. Ne feledkezzen meg a résekről, repedésekről, stb. sem. Ezután akadályozza meg a madártetűatkák következő generációjának elterjedését. Erre legtöbbször vegyi vagy mechanikus termékeket szokás alkalmazni. Mely termékek alkalmasak erre?

A mechanikus készítmények egyik példája a kovaföld, mely kitölti a madártetűatkák által elfoglalt hézagokat. Mechanikailag roncsolja a madártetűatkák végtagjait, és eltömi szívó- és emésztőjárataikat. Alkalmazása előtt várja meg, míg felszárad az előző mosás, az alkalmazáshoz pedig feltétlenül viseljen védőkesztyűt. A kovaföld előnye, hogy nem alakul ki rezisztencia vele szemben.

A vegyi termékek közül használhat madártetűatka spray-t az ól és tartozékai kezelésére. Sok ilyen spray elérhető, és olcsók is, viszont az atkák idővel ellenállóvá válnak velük szemben. A kovaföldes kezeléshez hasonlóan várja meg, míg a felületek megszáradnak, majd permetezzen spray-t minden illesztésre, a falakra és az ól mennyezetére. Azonban semmi esetben se permetezze a szert közvetlenül a tyúkokra!

Legújabban az Exzolt vált rendkívül népszerűvé kereskedelmi csirketelepeken. Ez a parazitaölő szer az ivóvízhez adható, így az állatok nincsenek kitéve stresszhelyzetnek. Gyorsan hat, biztonságos, és még a rezisztens atkaállományok ellen is hatékony. Használata után hús és belsőségek esetén 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozási időt kell betartani; tojások esetében nincs szükség erre.

A tyúkól már tiszta, de mi lesz a csirkék kezelésével?

A tyúkok kezelése egy további feladat a madártetűatkákkal szembeni küzdelemben. Soha ne feledkezzen meg azonban a biztonsági időszakról, mely hús esetében kb. egy hónap, tojásoknál pedig egy hét. Ezen időszak betartása különösen fontos, ha nem természetes irtóanyagokat használ. Melyek a leghatékonyabb alternatívák?

Az ól tisztításához használt kovaföldnek a tyúkok „atkátlanításához“ is hasznát veheti. A kovaföld akkor a leghatékonyabb, ha a madarakat egyenként megfogva tollaikba dörzsöli.

Nem kell túlbonyolítani: a sima, fából készült hamu is megteszi. Töltsön fel hamuval egy tálcát, melyben a tyúkok megtisztíthatják tollaikat, de szórjon belőle a madarakra is ott, ahol nem érik el magukat (fejükre, hátukra vagy farktollaikra). Ha ezt rendszeresen, naponta többször megismétli, a tyúkok megszabadulnak a madártetűatkáktól.

A madártetűatkák elleni védekezéshez sokféle terméket talál a piacon, köztük a fertőzött tyúkokra permetezendő bio spray-kkel.

Az embert is megtámadják a madártetűatkák?

A madártetűatkák nem csupán tyúkokat, de más madárfajokat is megfertőzhetnek. Elegendő madár hiányában akár emlősökre is átköltözhetnek, elsősorban egerekre, patkányokra, macskákra és kutyákra. Jogos tehát a kérdés, hogy az emberek biztonságban vannak-e a madártetűatkáktól. Az emberi fertőzés ritka, de előfordul, és az érintett bőrfelület viszketésében és kivörösödésében jelentkezik.