NYULAK KOKCIDIÓZISA

A nyulak egyik leggyakoribb és világszerte legelterjedtebb parazitás megbetegedése a kokcidiózis, mellyel a legtöbb tenyésztő szembekerül életében, gyakran súlyosan negatív gazdasági következményekkel. Intenzív telepeken a leggyakoribb, de rendkívül jól gondozott vagy vad nyulakban is előfordulhat.

A nyulak kokcidiózisát a beleikben vagy májukban élő paraziták, az eimeria nemzetségbe tartozó kokcidiák okozzák. Nem kevesebb mint 25 eimeria kokcidia fajt figyeltek meg nyulakban. Elsősorban a fiatal állatok, különösen az elválasztott nyulak fogékonyak a bélrendszeri eimeria fajok okozta kokcidiózisra. A máj kokcidiózisa a nyulak összes korosztályát érinti. A hordozók, és így a fertőzés forrásai a legtöbb esetben felnőtt nyulak.

KOKCIDIÓZISAA nyulak kokcidiózisát okozó kokcidiák a bél vagy a máj nyálkahártyáját fertőzi meg. A parazita itt rendkívül elszaporodik, majd a széklettel távozik az állat szervezetéből. Ez az ürülék ezután beszennyezi a vizet vagy takarmányt. A széklettel szennyezett ételt vagy italt vagy fertőzött nyúl székletét elfogyasztó nyulat sporozoiták* fertőzik meg. A környezeti higiénia ezért rendkívül fontos, a víztartályokat tartalmazó etetőket pedig a szennyezést minimalizálva kell kialakítani.

A betegség klinikai jelei és súlyossága függenek a kokcidia fajától, ahogy a lenyelt oociták mennyiségétől és a nyúl immunrendszerének és táplálkozásának állapotától is. A bél kokcidiózis leggyakoribb tünetei a súlyveszteség, a gyarapodási paraméterek romlása, a görnyedtség (fájdalom jele), gyenge minőségű szőrzet, halvány nyálkahártyák és az étvágycsökkenés. A bél kokcidiózisa esetén hasmenés, kiszáradás és a székletben megjelenő véres nyálka figyelhető meg. A nyúl el is pusztulhat. A vesére és a májra gyakorolt káros mellékhatások miatt a fiatal nyulak növekedése lelassul. A kokcidiák több mint 23 %-kal csökkentik a hasított súlyt.

KOKCIDIÓZISAA betegség megelőzésének módja a már említett megfelelő higiénia, az ürülék ellenőrzése 3-4 havonta (a legveszélyeztetettebb nyulak között, 50 napos koruk körül) és a kokcidiosztatikumok alkalmazása. A kész takarmánykeverékek (rabbit classic forte) gyakran tartalmaznak kokcidiosztatikumot, de ezt nélkülöző takarmány esetén az takarmánykiegészítő formájában is biztosítható.

Kokcidiózis megjelenése esetén a hízónyulak vízben feloldott nátrium-szulfadimidinnel kezelhetők (1 liter vízhez 1 gramm, 3 napon át, 7 nap múlva megismételve). Egy másik lehetséges kezelés az 1 liter vízhez adott 1 ml baycox (2 x 24 óra baycox, 2 nap tiszta víz, 2 x 24 óra baycox) vagy esb 3 (szintén 1 liter vízhez 1 gramm, 3 napon át, 7 nap múlva megismételve). A megfelelő kezelésről kérdezze meg állatorvosát.

A kokcidiák általában nagyon gyorsan rezisztenssé válnak az ellenük alkalmazott gyógyszerekkel szemben.

Megjegyzés: az embriók magas elhullási aránya miatt vemhes nyulaknak ne adjon baycoxot. Csoportos rendszerben a baycox a születés követő 25. Naptól alkalmazható, amikor már nem veszélyezteti az embriót.

 

Ismeri a kokcidiózist megelőző ital receptjét? Ha nem, most bemutatjuk!

Ecetes ital az egész fajta számára
Hozzávalók:
1 liter ecet
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

Aprítsa fel finomra hagymát és a fokhagymát, majd helyezze őket egy üveg ecetbe 14 napra. 1 liter ivóvízhez 5 ml-t adjon ebből az oldatból.

*sporozoiták = fejlődési szakasz, melyben a fertőző oocitákat négy, egyenként két sporozoitát tartalmazó spórás ciszta alkotja