Pulykahizlalás

Ha pulykatenyésztésbe kezd, biztosan elolvassa a következő sorokat, ahol összefoglaltuk, mire kell figyelni ennek a baromfinak a táplálásánál.

Évtizedek eltelte után a pulyka és főleg a nősténypulyka nagy súlyra való házi felhizlalása újra a tenyésztők nagy érdeklődését váltja ki. Nagyon kedvelt a kb. hathetes tenyésztett, széles mellű pulyka vásárlása. A kicsi pulyka keltetésével és tenyésztésével kevesen foglalkoznak - kivéve az eredeti fajtatiszta fajták tenyésztését. Az képes egyedül ülni a tojásokon és létrehozni az utódokat. Vágási súlyukat és izmosságukat nem lehet összehasonlítani a széles mellű hibrid pulykákéval.

A pulykahizlalás tudomány és érdemes tápkeverékeket használni, amelyek különösen a széles mellűeknél a nagy, akár 20 kg-ot is meghaladó végsúly elérésének feltételét jelentik. A hús kulináris tulajdonságainak javítása érdekében kis mennyiségben (legfeljebb 30%) a hagyományos takarmányt is használhatjuk. 

Egészségügyi problémák

Alapvető probléma ugyanakkor a bébipulykák egészségi állapota - leggyakoribb a hisztomoniázis, ami tartós veszélyt jelent különösen a 12 hetesnél fiatalabb pulykákra, és amit nagy arányú halálozás kísér. Okozója a Histomonas meleagridis elem, amely károsítja a fiatal pulyka (és más rabid baromfi fajok) beleit és máját. A Hetarakis gallinae bélférgek petéinek útján terjed (ennek eredete lehet a fertőzött kifutókorlát). A megelőzés tehát elsősorban a fiatal pulyák elkülönítése a többi baromfitól és a szennyezett területektől. Célszerű gondoskodni a féregtelenítésről és a baromfi-kifutók lecseréléséről. Nagyobb adag vitaminok adása is segít.

Nem megfelelő gyógyszeres kezelés

Aktuális probléma a vágóbaromfi számára hozzáférhető gyógyszerek alkalmatlansága - a múltban bevált metronidazol (gyakran entizol tablettákban), sem ezek állatgyógyászati hasonló gyógyszerei nem alkalmasak emberi fogyasztásra szánt állatoknál a gyógyításra vagy a megelőzésre. A metronidazolt súlyos emberi fertőzések, például Lyme-kór, clostridiumok vagy gyomorfekély kezelésére lehet használni, és aggodalomra ad okot, hogy csökkenhet a hatásossága, ha ellenőrizetlenül használják állatoknál.   

Vigyázni kell a táplálék változtatására

Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy csak bizonyos fajoknál vagy állatkategóriáknál van szükség az összetett tápok alkalmazására - egyes összetevők (pl. a kokcidiosztatikumok) mérgezőek vagy más fajok számára alkalmatlanok lehetnek - ez vonatkozik a csirkék és pulykák keverékének változtatására is. Az összetett tápok már tényleg annyira specifikusak, hogy érdemes alaposan elolvasni és be is tartani a hozzájuk csatolt információt.