NYULAK BETEGSÉGEI ÉS KEZELÉSÜK – MYXOMATÓZIS ÉS FERTŐZŐ NYÚLNÁTHA

Ebben a cikkben a nyulak két gyakori betegségét, a myxomatózist és a fertőző nyúlnáthát vizsgáljuk meg.

MYXOMATÓZIS

Klinikai jelek és terjedés

A fertőzés az egész szervezetre kiterjed. Kerek folt alakú, puha, tompa csomók (myxómák) jelennek meg, különösen a füleken. A bőr alatti rész is felduzzad, különösen a szemek, a fülek, a végbélnyílás és a pofa körül. A nyúl megvakul, nem mozog, nem fogad el élelmet, és lefogy. A betegség lehet akut, de látens formája is létezik.

Az akut betegség magas elhulláshoz is vezet, míg látens formája egyéb egészségügyi problémákat okoz, például fokozott fogékonyságot a pasteurella baktériumok okozta fertőzésre, mely nehezen kezelhető. A vírus különböző formákban fordul elő, melyek agresszivitása eltérő. A szabadban a vírus rendkívül rezisztens, és kiválóan megél.

Kiválasztás

A beteg nyúl orrán és szemein keresztül váladékokkal választja ki a vírust. A nyulak közötti érintkezéssel a vírus rendkívül gyorsan terjed, de közvetett átvitel (szerszámokon, etetőkön, stb. keresztül) is előfordulhat. Legjelentősebb terjesztői a csípő rovarok (nyúlbolha, szúnyog, tetű, stb.).

Megelőzés

Határozottan javasolt a vakcinával való oltás - MXT, MMVAC (kombinált és nyúlpestis), Myxoren, Pestorin mormyx (kombinált vakcina). A leghatékonyabb oltási rendről kérdezze meg állatorvosát.

nyul

Pasteurella (fertőző nyúlnátha)

A pasteurellózis a nyulak egyik leggyakoribb és legsúlyosabb betegsége.

Tünetek

A tünetek között lehet a tüsszögés, orrfolyás, sárga mancsok (az orr dörzsölésétől), könnyező szemek, hasmenés, tályogok (pofa, tüdő, mellek, méh), masztitisz, merev nyak, és belső váladékok. Sok nyúl hordozza tünetmentesen a pasteurellát. A fertőzés fő forrásai a tenyésznőstények. A pasteurella baktériumok rendkívül változatosak.

A betegsége lefolyása lehet akut vagy krónikus. Az akut esetek magas állománysűrűséggel, gyenge szellőzéssel és magas ammónia- és páratartalommal vannak összefüggésben.

Kezelés és megelőzés

Kezelés: oxitetraciklin, a probléma súlyosságától függően 4 g / 10 liter víz. A tilmikozont a takarmánnyal kell adagolni, 200 g/kg arányban, 7 napig, OL: 0 nap. Szintén tanácsos kialakítani egy antibiotikus szűrőt (tetraciklin, draxin, esetleg enrofloxacin). Vakcina is létezik a megelőzésre, Pasorin néven. A megfelelő kezelésről kérdezze meg állatorvosát.

A pasteurella Gram-pozitív baktérium. Alakítson ki optimális mikroklímát, és csökkentse a por mennyiségét. A pasteurella baktériumok megélnek az ivóvízrendszerben, ezért rendkívül fontos rendszeresen megtisztítani azt. Gyakran fordulnak elő a bordatella multocidával együtt.