NYÚLBETEGSÉGEK ÉS KEZELÉSÜK - E.COLI ÉS ENTEROKOLITISZ

Ebben a cikkben két betegséget járunk körül - az e.Colit és az enterokolitiszt.

E. coli (hasmenés)

Az E. coli baktérium gyakran megtalálható a bélrendszerben. Számos különböző típusa létezik és néhány közülük rendkívül patogén (pl. az O-15 és O-103 típusok). A problémák az ellenálló képességtől, a stressztől és az E. coli patogenitásától függően jelentkeznek.

NYULAKA betegség megnyilvánulásai

A születés utáni első héten erőteljes szagú és gyakran sárga hasmenés figyelhető meg, amit az E. coli baktérium okoz. Ez az újszülött nyulak hasmenése vagy a túlzott zsír okozta hasmenés. A problémát általában a nőstény tenyésznyulaknál figyelik meg, amelyeket túletetnek (túl sok zsír) a nevelési időszak során. Ez összefüggés az E. coli és az etetési módszer között. Az E. coli okozta hasmenés mindazonáltal 5 hetes kortól a leggyakoribb.

Kezelés és megelőzés

Ezeket a problémákat általában antibiotikumokkal lehet kezelni, vagy magasabb nyersrostot tartalmazó, biztonságosabb etetéssel ötvözve. Az antibiotikumokat a baktérium érzékenységétől függően kell alkalmazni. Általában az alábbi alkalmazás szerint: Neomycin 4 gramm 10 liter vízhez vagy Doxycycline 50% 4 gramm 10 liter vízhez vagy Tiamulin 10 ml 10 liter vízhez. Konzultáljon állatorvosával a megfelelő kezelésért.

A tiszta, fertőtlenített ivóvíz fontos (savanyítás 4,2 ph-ra).

 

Enterokolitisz/enterokolitisz (vagy „búbópestis”)

Az első tünetek, úgymint a székrekedés, a hasmenés és a víz felgyülemlése a belekben 6 hetes kortól figyelhetők meg. A belekben keletkező gázok, amelyek nem tudnak távozni a vakbél elzáródása miatt puffadást okoznak a hasban. Gyakran felfújódott, gázokkal teli has látható, amiről laikus elnevezését kapta a betegség.

Mi okozza a betegséget?

Az enterokolitisz egy tipikus betegség, melynek számos tényező lehet az oka. A nem megfelelő szellőzés, fertőzés, higiénia, egészség és immunitás hozzájárul a betegség intenzitásához. A laboratóriumi elemzésekben a Clostridium perfringens baktérium gyakran megtalálható az E. colival együtt. Később gyakran ehhez adódik hozzá a kokcidiózis.

Kezelés

A vízben oldódó Bacivet-S (bacitracin-cink) alkalmazható a kezelésre. Általában egy héttel az elválasztás előtt kell megkezdeni két héttel az elválasztás utánig. Jó eredmények érhetők el, ha a Bacivet-S-t 10 nappal az elválasztás előtt alkalmazzák, majd ezt követi egy hét sima vízzel, majd újra Bacivet-S egy hétig. Alternatív készítmény a Tylosin 0,5 grammos adagban 10 liter vízhez. Ez a készítmény alacsony dózisban alkalmazható az elválasztás előttől 1 héttel a vágás előttig. Egy másik alternatíva lehet a Pulmotil.

Ismert, hogy más tényezőkkel együtt segít csökkenteni a problémákat, ha megnövelt nyersrost-tartalmú takarmányt biztosítanak. Mivel a nőstényeket nagy koncentrátumú takarmánnyal etetik, javasolt magas rosttartalmú takarmányt adni legkésőbb az elválasztás utáni 24. napig.