TÖRPE NYULAK ÉLELMEZÉSE ÉS TAKARMÁNYOZÁSA

A törpe nyulak, mint házi kedvencek tenyésztése egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem igényel nagy teret, és olyan emberek számára ideális, akik kisebb háztartásokban vagy lakásokban élnek. A törpe nyulak nagyon barátságosak, tehát nem lehet csodálkozni azon, hogy házi kedvencként egyre több ember, egyre gyakrabban választja. Úgy, mint más állatok számára, a törpe nyulak esetében is kulcsfontosságú a helyes élelmezés.

Tápanyagszükséglet

Ahhoz, hogy a takarmány adag helyesen legyen összeállítva, egyszerre több alapvető tápanyag, szükségletet kell figyelembe venni, mint a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok.

Fehérjék: A helyes növés, fejlődés és a szervezet helyes működése érdekében a takarmánynak megközelítőleg 12-16% fehérjét kellene tartalmaznia. Ezek forrása némelyik széna fajta, a lucerna, a len és napraforgó magok és a hüvelyesek.

Rostok: A rostok a nyulak takarmányának elengedhetetlen részét alkotják, mivel az emésztő rendszer helyes működését biztosítja be. A takarmánynak min. 188-20% rostot kell tartalmaznia. A rostok legmegfelelőbb forrása a széna. A takarmány keverékekben a fehérjék forrása a szárított lucerna, a szárított fű, búzakorpa vagy a zab.

Zsírok: A törpe nyulak általában hajlamosak az elhízásra, ezért a takarmányadagban a zsír mennyiségét korlátozni kell, de elégséges kell, hogy legyen. A 2-3 %-os mennyiség a megfelelő. A zsírok megfelelő forrása elsősorban a lenmag, amely pozitív hatással van a szőr minőségére.

Szénhidrátok: A szénhidrátok az állatok számára az energia egyik fő forrása. De mint már említettük, a törpe nyulak hajlamosak az elhízásra, ezért a szénhidrátok mennyiségét (s ez vonatkozik a keményítőkre és a cukrokra is) korlátozni kell. A törpe nyulak takarmánykeveréke maximum 5-10% szénhidrátokat kell hogy tartalmazzon.

Ásványi anyagok: A takarmányokban ezek a tápanyagok is természetes módon fordulnak elő. A takarmánykeverékeben mindig igyekszünk a kalcium és a foszfor megfelelő arányát bebiztosítani, ami 2:1 kellene, hogy legyen. A kalcium és a foszfor is részt vesz az anyagcserében, és hatással van a fogak és a csontok egészséges fejlődésére.  A törpe nyulak részére további, nem kevésbé jelentős ásványi anyagok a cink és a magnézium, amelyek a bőr és a szőrzet minőségé befolyásolják. A cink elégtelen mennyisége a szőr hullását vagy bőrproblémákat okozhat.

Vitaminok: A látás támogatás érdekében célszerű a takarmány adagba A vitamint adagolni, a csontok egészségét befolyásoló D vitamint, valamint az E vitamint, amelyet antioxidáns tulajdonságok jellemeznek. Ezek a vitaminok megfelelő mennyiségben már benne szoktak lenni a takarmánykeverékekben.

 

Víz

A víz mindig tiszta és kifogástalan kell hogy legyen. A törpe nyulak napi vízszükséglete kb. 100 ml/ 1 kg élő súly. A friss zöldség vagy a zöldtakarmány (friss fű) is nagyobb mennyiségű vizet tartalmaz.

 

Takarmány

Mint már említettük, a törpe nyulak takarmányadagjának alapja a széna kell, hogy legyen. A széna a törpe nyulak takarmánya 70-80%-a kell, hogy legyen. Kisebb adagokban lédús takarmányt, mint a zöldtakarmány, is lehet etetni. Szénán kívül a nyulakat szárított fűvel vagy takarmánykeverékkel is lehet etetni.  A takarmánykeverék minden esetben a törpe nyulaknak való kell, hogy legyen, a napi adag megközelítőleg 30 -60 gramm, a nyúl élősúlyának 1 kg-ra. A takarmánykeveréket ajánlott két adagra osztani, hogy megelőzzük a „túlevést”. A törpe nyulaknak különböző csemegéket is lehet adni, de az elhízás veszélye miatt mindig csak mértékkel. Erre alkalmasak a szárított zöldségek vagy különböző gyógynövényes csemegék. Sőt ellenkezőleg, a csemegének kevésbé alkalmas a gyümölcs, amely nagy mennyiségű ´cukrot tartalmaz.

Természetesen a törpe nyulak etetése során fontos figyelemmel kísérni általános állapotukat, és szükség esetén a takarmány adagot egyedi szükségleteik szerint módosítani.